14 de maig 2020

La mala connexió a internet dificulta el teletreball i el seguiment del curs escolar a la població de l’Estany

maig 14th, 2020 Dídac Garcia 


Alguns pobles rurals de Catalunya, com és el cas del municipi del Moianès, denuncien la mala cobertura i els problemes de connexió a internet que hi tenen. Amb l’esclat de la pandèmia per la Covid-19 i l’obligat confinament s’han vist agreujades aquestes mancances. Això fa que sigui molt difícil teletreballar o fer les classes de forma online.

El municipi, que compta amb 400 habitants, només té fibra òptica a l’escola i els veïns i veïnes s’han d’espavilar amb els seus ‘routers’ de casa. El problema és que com que estan en una zona de les anomenades “fosques” no hi ha bona cobertura. Per tant, les famílies tenen moltes dificultats per poder-se connectar, sobretot les cases més disseminades. Des del consistori s’ha acordat que alguns joves estudiants acudeixin en hores convingudes a l’hotel de les entitats. Allà poden treballar amb el wifi i també descarregar-se el material per seguir el curs. “Hi havia dies que la connexió a casa era tan lenta que no podien fer res”, detalla el seu alcalde, Salvador Tressera. Altres edificis públics on també hi ha wifi oberta és la sala de lectura i la sala polivalent, però amb l’estat d’alarma estan tancats al públic. De fet, l’Ajuntament ja havia acordat amb una empresa fer arribar la fibra al poble, però la irrupció de la covid-19 va obligar a parar les obres d’instal•lació.

Des del consistori es reclama a l’Administració poder disposar del que es considera a hores d’ara un servei bàsic per deixar de ser ciutadans de segona. Una altra raó més és que sense posar solució a aquesta problemàtica, no es pot atraure població ni combatre el despoblament de les zones rurals. En cas d’avaria, afegeixen, els ciutadans es queden desconnectats, incomunicats, una situació que pot crear molta angoixa en situacions d’emergència sanitària com la que estem vivint.

14 maig 2020

OnaMoianès