20 de maig 2020

S’inicien les obres per portar la fibra òptica de la Generalitat al Moianès

maig 20th, 2020 Dídac Garcia 


Així ho ha anunciat Jordi Puigneró, conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública del Govern de la Generalitat de Catalunya. L’objectiu és acabar el desplegament a totes les comarques de Catalunya aquest mes d’agost.

El Govern va aprovar l’octubre passat un pla per finalitzar el desplegament de la xarxa de fibra òptica a totes les capitals de comarca, així com els municipis que queden al seu pas. D’aquesta manera, es beneficiaran un total de 10 capitals entre les quals trobem Moià i Solsona; i també, un total de 51 pobles com és el cas de Castellterçol. Aquest desplegament suposa una infraestructura que facilita la canalització de xarxes finalistes de fibra òptica per part d’operadors de telecomunicacions. Aquests podran arribar a municipis que actualment tenen un nivell molt baix de cobertura en xarxes de nova generació.

D’aquesta manera, la Generalitat ja va iniciar fa una setmana les obres de canalització del tram entre Bagà i Puigcerdà. Aquesta setmana, però, és el torn de la Catalunya Central, on les obres per estendre la xarxa pel Moianès ja han començat a l’altura de Castellterçol. D’altra banda, la connexió a Solsona ha començat per allargar el canal que acabava a l’altura de Súria.

Arran de la pandèmia per la Covid-19, aquestes obres s’han declarat d’emergència. Una decisió motivada per la voluntat de l’executiu de garantir una bona connectivitat a tot el territori. Això ha arribat en un moment on el trànsit d’Internet s’ha incrementat, de mitjana, entre un 50% i un 80% a Catalunya. De fet, les conseqüències de la crisi sanitària com són el teletreball, les classes online, els tràmits en línia i les videoconferències han posat de manifest que actualment es tracta d’un bé de primera necessitat. L’exemple més proper en el temps el tenim a la població de l’Estany, on l’Ajuntament va obrir la setmana passada l’hotel d’entitats. Aquesta decisió va ser necessària perquè els estudiants poguessin descarregar-se el contingut acadèmic de forma online.

20 maig 2020

OnaMoianès