15 de maig 2023

Osona, el Ripollès i el Moianès han captat fins ara gairebé 43 milions dels fons Next Generation

Estan servint per rehabilitar edificis, digitalitzar empreses o contractar joves acabats de graduar

15/05/2023 | 18:00
Vic/Ripoll


Can Comadran de Moià, un dels espais que es rehabilitarà amb diners dels fons Next Generation | Txell Vilamala

Amb l’objectiu de pal·liar la sotragada de la pandèmia, les institucions europees van aprovar l’estiu de fa tres anys un programa sense precedents de reimpuls econòmic. El nom –fons Next Generation– l’hem sentit a tort i a dret des de llavors, amb un aterratge que s’ha traduït en convocatòries adreçades des d’ajuntaments i consells comarcals fins a associacions, centres de recerca, empreses o particulars. Els diners es transfereixen als estats (una part a fons perdut), que al seu torn els distribueixen segons les prioritats de cada govern. A Catalunya estan servint, entre altres exemples, per rehabilitar edificis públics, cases, pisos… però també instal·lar plaques solars, subvencionar els primers contractes de joves acabats de graduar o renovar la maquinària i els programes informàtics de companyies del sector industrial.

Segons les dades amb què el Departament d’Economia i Hisenda de la Generalitat ha respost una petició d’EL 9 NOU, al llarg d’aquests gairebé tres anys Osona, el Ripollès i el Moianès han captat quasi 43 milions d’euros dels fons Next Generation. La majoria han anat a parar a l’administració pública, però a la primera comarca el muntant més important se l’adjudiquen les empreses. És el cas de firmes com Softvic, que amb l’empenta del finançament europeu haurà invertit 2,25 milions d’euros a evolucionar un software propi de gestió de tots els processos de la indústria alimentària.

En l’anàlisi pel que fa a ciutats, Vic i Ripoll han obtingut fins ara 10,12 i 5,28 milions d’euros de fons Next Generation. La de la capital d’Osona és la segona dada més alta entre la resta de les de la Catalunya Central, però queda novament lluny dels 27,8 milions d’euros de Manresa. Aquesta circumstància la va fer notar Josep Lluís Garcia (ERC) al ple de l’Ajuntament de Vic de dilluns passat, després que la regidora d’Hisenda, Núria Homs (Junts), anunciés l’obtenció d’1,9 milions d’euros d’una línia de mobilitat i accessibilitat amb la qual es cofinançaran obres com la reurbanització del carrer Pare Huix, les rambles del Bisbat i Montcada o el carril bici previst en vials de la zona esportiva.


La Generalitat no ha pogut proporcionar a EL 9 NOU les dades desglossades dels 69 municipis d’Osona, el Ripollès i el Lluçanès, però sí que n’hi ha molts que es van felicitant de resolucions favorables en unes convocatòries que alcaldes com Ramon Casals (Junts), de Perafita, qualifiquen de “màxima complexitat i exigència tècnica”. Amb diners Next Generation es rehabilitarà Can Comadran de Moià, la torre Illa de Ripoll, les escoles velles de Viladrau… i es construiran equipaments com la futura residència de gent gran de Sant Julià de Vilatorta.

15 maig 2023