19 de maig 2023

Territori inicia les obres de millora de la C-59 entre Sant Feliu i Moià

Els treballs a la C-59 duraran 11 mesos i comporten una inversió de 6,4 milions. Inclouen una nova rotonda a l’accés al polígon El Vapor, de Castellterçol

19/05/2023
Castellterçol

El Departament de Territori ha posat en marxa les obres de millora d’un tram de 16,5 quilòmetres de la C-59 entre Sant Feliu i Moià. Els treballs han arrencat amb les tasques prèvies de gestió dels serveis afectats pels treballs que busquen millorar la seguretat viària en tot aquest tram amb diverses actuacions com la millora del paviment, de diverses interseccions, de les parades de bus o amb la construcció de passos de fauna per evitar accidents amb porcs senglar i altres animals salvatges.

Les obres tenen un pressupost de 6,4 milions i s’executaran durant els propers 11 mesos. La millora de la C-59 era una reivindicació del territori que demanava millores de seguretat en aquesta via. S’ha constituït una comissió de seguiment formada per la Generalitat, els ajuntaments i representants veïnals. L’obra afecta els termes de Sant Feliu, Sant Quirze, Castellterçol i Moià.

Una de les millores que incorporarà la C-59 és un separador de fluxes a la part central de la calçada que separarà els dos sentits de circulació amb l’objectiu d’evitar topades frontals. Es farà en un tram de 2,2 quilòmetres des de la sortida nord del nucli de Sant Feliu fins al terme de Sant Quirze. Hi haurà una franja central vermella per fer més visible la separació dels sentits de circulació.

També es fan dues intervencions destacades per millorar la seguretat a dues cruïlles. A Castellterçol, s’intervé a l’encreuament d’accés al polígon El Vapor on es farà una rotonda de 36 metres de diàmetre a l’eix de la C-59. S’adequaran dues parades d’autobús existents i es donarà continuïtat a les voreres del carrer de Moià.

A Moià, es millora l’accés al polígon El Prat. Aquí es formaran carrils centrals per facilitar els girs a l’esquerra. El paviment es pintarà de color vermell per fer-ho més visible. Aquesta actuació evitarà que els camions que van en direcció Barcelona hagin de creuar el nucli de Moià perquè tindran una sortida més directa.

Mapa amb les actuacions incloses al projecte / Departament de Territori

Els treballs inclouen altres accions com la millora del ferm a les zones on està en més mal estat o en punts concrets com el nucli urbà de Castellterçol on es posarà una capa de paviment fonoreductor. També es generaran 6,6 quilòmetres de cunetes trepitjables que permetran donar un sobreample a la carretera. També hi ha previstes millores de seguretat vertical i horitzontal i de les barreres de seguretat.

Un altre dels canvis serà a les parades d’autobús que ara hi ha en aquest tram de la C-59. Es construiran apartadors amb una plataforma independent a la carretera. Això donarà més seguretat als passatgers i als conductors que podran avançar els autobusos quan s’aturin en una parada amb més seguretat.

Passos de fauna

El projecte preveu adequar obres de drenatge existents com a passos de fauna. S’hi col·locaran tanques cinegètiques als marges per encaminar els animals cap als creuaments per sota de la carretera. També es faran passos canadencs que impedeixin el pas d’animals a la calçada des de camins que van a parar a la calçada. Entre Castellterçol i Moià, s’obrirà un nou pas de fauna en un dels punts que concentren més accidents de trànsit per topades amb animals.

Altres millores previstes

Al tram del Vallès Oriental de la C-59, Territori planifica altres millores com la construcció de dues rotondes a l’accés sud de Caldes i a l’accés al barri de Can Valls, la construcció d’un carril segregat per autobusos i una via ciclista i l’ampliació a tres carrils de la calçada en el tram de la variant de Palau-solità.

19 maig 2023

el9nou