9 d’ag. 2023

Moià es bolca a la Festa de la Cabra d’Or, que presenta una figura renovada

La restauració integral de la cabra ha costat 3.500 euros que s’han pogut finançar amb un verkami
Gentada veient l'espectacle d'aquest dimecres a la tarda EDUARD VEGA


Jordi Escudé
Moià | 09·08·23 | 20:32 | Actualitzat a les 21:04


Moià s’ha traslladat aquest dimecres al vespre al segle XIV per reviure la llegenda de la Cabra d’Or, un dels principals reclams de la Festa Major, i que enguany ha mantingut el públic a l'expectativa de veure com és la nova cabra, protagonista de la festa, que ha passat per un procés de restauració.


La descoberta no arribarà fins aquest dimecres a la nit, arran de la cerca que els vilatans hauran fet de la figura que es troba amagada al castell de Clarà i la retornin al poble. Aquesta recerca forma part de l’argument que envolta la llegenda, i que cada any arrenca amb una breu representació davant l’església.


La d’enguany, aquest dimecres a la tarda, ha tornat a captivar desenes i desenes de veïns, que han omplert a vessar la plaça Major per assistir a l’espectacle. La història gira al voltant d'en Bernat de Prat Sobirà i Dolça de Mas Casals, dos joves enamorats que es volen casar malgrat la negativa inicial per part de les seves respectives famílies, que estan enfrontades. Tanmateix, el principal escull a superar serà el de Pere de Planella, senyor de la vila, a qui els Casals deuen vassallatge, i només els donarà consentiment si li porten la Cabra d’Or, un amulet màgic amagat al Castell de Clarà.


És la història inicial de la llegenda, que s’ha representat aquest dimecres amb algunes novetats escèniques com la de les famílies enfrontades, i que tindrà continuïtat amb el desenllaç final dijous al vespre. Entremig, una caminada popular amb sopar de carmanyola inclòs, haurà portat desenes de veïns i veïnes fins al castell de Clarà, on cada any es convida famílies i infants a participar en un joc de pistes per trobar la cabra. Un cop descoberta, es baixa cap al poble i se celebra la troballa amb un concert al parc municipal. Aquest dijous, la cabra ja serà l’autèntica protagonista dels actes, amb cercaviles i ballarugues pels carrers fins a la representació de l’última part de la llegenda, a les 8 del vespre a la plaça Major, si bé la gresca continuarà fins passada la mitjanit.


L'escena de les famílies barallant-se ha estat una de les novetats en l'argument EDUARD VEGA
 

Un finançament popular

Després de 14 edicions de la festa, enguany disposarà d’una cabra íntegrament restaurada a partir dels diners recollits amb un verkami. «S’havien fet petits retocs, però li convenia una renovació ben feta», apuntava aquest dimecres el coordinador general de la festa, Pau Arissa. Per finançar la restauració es va recórrer a un verkami que permetés fer diners amb aportacions populars, «i s’ha aconseguit». Calien 3.500 euros, i se n’han recollit 3.715, amb una deferència pràcticament equivalent a la comissió que es queda la plataforma del verkami, apunta Arissa.


Els treballs realitzats han permès polir i allisar la figura «per assimilar-la realment a l’amulet d’or que representa, sense rugositats i amb un color daurat més intens». També s’ha canviat el bidó de la tradicional beguda que porta a l’interior per a la cercavila que farà aquest dijous, i s’ha renovat l’encoixinat.

9 agost 2023

Regió7