17 d’ag. 2024

Una trentena de persones retornen als orígens del parc municipal de Moià

En el marc de la Festa de l’Arbre Fruiter s’ha fet un itinerari històric pel recinte

Una trentena de persones han seguit l’itinerari històric del parc / Ariadna Gombau


Ariadna Gombau
Moià 17 D’AG. 2024 22:34

Una trentena de veïns de Moià han assistit a l’itinerari històric del Parc Municipal Francesc Viñas en el marc de la 119a Festa de l’Arbre Fruiter i d’Homenatge a la Vellesa.

Ramon Tarter, responsable de l’Arxiu Històric del poble, i Xavier Serrano, encarregat de dissenyar les obres del parc, han estat els encarregats d’explicar els orígens del parc, la seva història, el sentit de tots els elements vegetals i artístics de l’espai i la cultura dels grans jardins.


Així doncs, s'ha retornat la mirada a 1860, quan el recinte municipal era la finca privada de Josep Coma i Passarell. Es tractava d’un home benestant que tenia negocis en el món tèxtil i que va dissenyar el parc des del corrent romàntic, però amb algunes singularitats de la tradició mediterrània.


Al voltant de 1890 la finca de Coma va quedar abandonada i, quan ell va morir, va passar a ser propietat de l’Escola Pia, que va llogar-la a una família suïssa. Els nous inquilins van fer algunes modificacions en el parc com ara la modificació dels camins o la plantació de nous arbres i plantes.

Al voltant de 1933, l’Associació Pro Monument a Francesc Viñas va comprar la finca, però a causa dels efectes de la Guerra Civil, no va poder efectuar l’últim pagament. L’Ajuntament de Moià va assumir aquest darrer càrrec a canvi de convertir l’espai en el Parc Municipal Francesc Viñas.


Des de fa anys, l’objectiu del consistori és preservar els elements simbòlics del parc i vetllar per la seva correcta conservació i divulgació com a patrimoni cultural.

17 agost 2024

Regió7