El consistori ha rebut finalment una subvenció de 3.302.338,9 euros dels fons europeus Next Generation
Planta de biogàs de Torregrossa, promoguda per Som Energia ARXIU/ACN
Redacció/ACN
Moià | 23·06·23 | 06:25
L'Ajuntament de Moià calcula que amb la construcció i posada en servei de la futura planta de biogàs que es farà al municipi generarà un estalvi de 700.000 euros anuals del pressupost en el capítol de despesa energètica i que, de fet, convertirà la capital del Moianès en un municipi «100% autosuficient energèticament».
Per tirar endavant aquesta infraestructura, el consistori ha rebut finalment una subvenció de 3.302.338,9 euros dels fons europeus Next Generation, aportació que, segons fonts municipals, correspon al 80% del cost. Les mateixes fonts precisen que inicialment els havia estat atorgat 1,2 milions, que era el 30% del cost, per un error d’interpretació del govern central, però que després de la presentació d’un recurs que va ser acceptat ha estat atorgat aquest import equivalent al 80%.
El que es preveu és construir una planta de biogàs de 1.200 Kw per revaloritzar els residus que es generen a Moià i transformar-los en energia elèctrica i calor per a tots els equipaments municipals. A més, també subministrarà energia per fer funcionar l'enllumenat públic de tot el municipi i als pous i bombes d'impulsió de la companyia d'aigües municipal. L'energia produïda per la planta de biogàs també ha de permetre canviar tota la flota de vehicles municipals per elèctrics i alimentar tots els carregadors de vehicles elèctrics públics del poble. Es preveu que la planta estigui en marxa a finals del 2025.
La idea és que el consum de tots els serveis i l'energia que necessita la planta per funcionar es cobreixi amb aproximadament el 80% de la producció. Mentre que el 20% restant serviria per subministrar a la població i les indústries del municipi a través d'una Comunitat Energètica Local.
El consistori veu la planta de biogàs com una oportunitat que ha de permetre impulsar l'economia local i comarcal, ja que la planta s'alimentarà de purins, els fangs de les depuradores – tant municipal com privades-, els residus de les indústries alimentàries i la fracció orgànica municipal. D'aquesta manera, es preveu donar sortida a uns residus cars de gestionar. Del procés de la planta també s'obtindrà un producte que es pot convertir en un fertilitzant per a l'agricultura.
A final de març, la llavors consellera d'Acció Climàtica, Teresa Jordà, va presentar el pla del departament en matèria de biogàs amb un horitzó fins el 2030. De la cinquantena de plantes que actualment hi ha a Catalunya, Acció Climàtica preveu passar al triple, arribant a generar 1,1 Twh/any.
La primera planta ciutadana de biogàs a Espanya, i que és una de les referències, es va posar en servei el 2014 al municipi lleidatà de Torregrossa, de la mà de la cooperativa Som Energia. Una instal·lació que funciona mitjançant dejeccions animals i residus agroindustrials.
23 juny 2023