19 d’ag. 2023

Territori diu que ha pres totes les mesures per preservar una planta protegida de les obres de la C-59

Fonts del Departament afirmen que s’han recollit llavors de Salvia valentina que s’estan reproduint al Botànic de Barcelona i que es trasplantaran a la tardor


Salvia valentina en un dels marges de la carretera EL FANAL


David Bricollé
Moià | 19·08·23 | 06:25



El Departament de Territori assegura que s’han pres totes les mesures necessàries per preservar la pervivència d’una planta protegida, la Salvia valentina, dels entorns de la carretera C-59, que està sent objecte d’unes obres de millora, que en alguns punts implica moviments de terra en zones a tocar d’aquesta via on hi ha presència d’aquesta flor silvestre. Una planta que el col·lectiu ecologista El Fanal, tal i com va explicar Regió7 en l’edició de dijous, va posar en alerta que s’estava veient amenaçada per aquests treballs, de la qual cosa afirmen que n’havien avisat feia un any, després de consultar el projecte, amb escrits enviats a diferents administracions.

Segons han explicat a aquest diari fonts de Territori, al llarg de tot el tram de la C-59 que és objecte d’aquestes obres (des de Moià fins a Sant Feliu de Codines) «s’han recollit mostres de llavors de la planta. Aquestes mostres s’han portat al Jardí Botànic de Barcelona per reproduir-les en condicions controlades, de manera que a la tardor es trasplantaran a la zona d’on son originàries».


En paral·lel, segons han afegit les mateixos fonts, el departament ha encarregat «un informe a un especialista botànic, que ja ha realitzat un inventari cartografiat de les zones amb presència d’aquesta espècie, i en totes aquelles zones on s’ha registrat que hi és i que s’hi havien de fer treballs, aquestes obres s’han aturat preventivament, a l’espera de fer els trasplants». Alhora, afirmen que «no hem obert cap nou front d’obres en zones on aquest inventari ha identificat la presència d’aquesta planta».

Aquesta intervenció precisada ara pel departament van en la línia de les mesures que El Fanal deia que calia emprendre per no malmetre la planta, tot i que les mateixes fonts asseguren que «aquesta és una labor que ja fèiem» perquè així ho marca la normativa en aquests casos.

Tal i com posava de relleu el col·lectiu ecologista i va explicar aquest diari, la Salvia valentina és una espècie inclosa al Catàleg de Flora Amenaçada de Catalunya, sota la categoria de «vulnerable». Es tracta d’un endemisme (és a dir, propi i autòcton d'una contrada concreta) de l’est de la Península Ibèrica que, a Catalunya, té la majoria de les poblacions actuals localitzades al Moianès i a alguns pocs punts de la plana del Vallès. I, precisament, El Fanal posava de manifest que per aquesta consideració, «en tractar-se d’una espècie amenaçada no es pot destruir, mutilar, tallar o arrancar. Tampoc es poden recol·lectar llavors ni pol·len».

Els ecologistes subratllaven en un comunica que en tractar-se aquest projecte que s’està executant d’una obra de millora (no una carretera nova) no estava sotmesa a avaluació ambiental, però que un cop analitzat el projecte van decidir enviar unes consideracions a tots els Ajuntaments afectats, al Consell Comarcal del Moianès, al Departament d’Acció Climàtica i a la direcció general d’infraestructures de mobilitat per diversos temes que consideraven que l’apartat d’impacte ambiental del projecte constructiu havia passat per alt. Així, assenyalaven que l’aspecte més preocupant era la presència d’aquesta planta protegida a la vora de la carretera (entre l’hípica el Grèbol i La Fàbrega). 

19 agost 2023

Regió7