Entre les tres comarques hi ha 4.300 persones usuàries que depenen de la solidaritat de la ciutadania
Avui s'ha presentat la 15a edició a Manresa amb la presència de la directora del Banc dels Aliments
Gemma Camps | @Regioset
Manresa | 16·11·23 | 14:04 | Actualitzat a les 18:25
Pujol, Casasayas, Rovira, Cartoixà, Pedragosa i Viladomiu en la presentació del Gran Recapte a Manresa, avui G.C.
Els dies 24 i 25 de novembre tindrà lloc la recollida d'aliments de la 15a edició del Gran Recapte que organitza el Banc dels Aliments. A les comarques del Bages, Berguedà i Moianès fan falta 450, 150 i 48 voluntaris, respectivament, per fer torns de quatre hores als establiments col·laboradors. Al Bages n'hi ha coberts mig centenar, però encara en falten molts.
Les donacions econòmiques es podran realitzar fins al 30 de novembre a la línia de caixes dels establiments col·laboradors, a la pàgina web o mitjançant Bizum (al 33596). El Banc dels Aliments mantindrà oberta la donació, mitjançant la seva pàgina web, fins al 15 de desembre.
El Taller de la Fundació del Convent de Santa Clara de Manresa, que justament aquesta setmana va fer una crida per aplegar voluntaris a través de la seva presidenta, sor Lucía Caram, ha acollit aquest dijous al migdia la presentació del Gran Recapte a casa nostra. Hi han participat Elisabet Viladomiu, directora del Banc dels Aliments de Barcelona; Albert Cartoixà, delegat al Moianès i Berguedà; Víctor Pedragosa, coordinador general dels delegats de la província de Barcelona; Domènec Casasayas, delegat al Bages (acompanyat per Rossend Pujol, que també ajuda al Banc dels Aliments en aquesta comarca), i Pilar Rovira, directora de la plataforma d'aliments de la Fundació del Convent de Santa Clara, que depèn en bona part de les aportacions del Banc dels Aliments. Actualment, atén 800 famílies que inclouen un total de 2.500 persones. Algunes hi van dues vegades al mes i un 15% no formen part dels circuits oficials, és a dir, que no han estat derivades pels serveis socials.
La fundació tindrà voluntaris de l'Institut Pius Font i Quer i de La Salle Manresa, de l'escola Llissach de Santpedor i d'Ampans. Els aliments que demana són els que surten en el llistat de la imatge de sota.
Els aliments que demana la Fundació del Convent de Santa Clara FCSC
En total, al Bages, Berguedà i Moianès hi ha 4.300 persones que depenen d'aportacions com les del Banc dels Aliments. Els dos dies del Gran Recapte hi haurà 37 establiments col·laboradors al Bages, 14 al Berguedà i 4 al Moianès. Viladomiu i Pedragosa han destacat que el que es reculli a través dels voluntaris quedarà als respectius territoris, és a dir, que com més aporti la ciutadania més s'estarà ajudant les entitats beneficiàries de la zona: la Fundació del Convent de Santa Clara a Manresa (plataforma d'aliments), Càritas a Callús i a Súria, una fundació privada a Sant Vicenç de Castellet; Càritas, a Berga, Puig-reig i Gironella; la residència nostra Senyora de Queralt a Berga i, al Moianès, la fundació Els Avets i una residència de gent gran i Càritas de Moià.
Aposta per la recollida amb voluntaris
Casasayas ha informat que hi ha supermercats que ja només accepten donacions en metàl·lic amb el sistema que es va estrenar coincidint amb la pandèmia en la línia de caixes, on el client pot fer un donatiu en el moment que paga la compra. Pedragosa ha concretat sobre això que "les grans cadenes nacionals no volen saber res de voluntaris ni de recaptar aliments", només donacions a la caixa; "en canvi, la majoria de cadenes catalanes sí que ens permeten la presència de voluntaris".
Demanats per aquest diari sobre què prefereixen ells, tant Pedragosa com Viladomiu han estat taxatius: "aliments". El sistema de la persona que va a comprar i afegeix al carro de la compra els articles d'alimentació que consideri per al Gran Recapte. "És més fàcil, empàtic i proper", ha destacat Viladomiu, i permet "fer-ne un repartiment equitatiu. El que es recull a comarques es queda a comarques".
Quan arribi al seu establiment de referència, la persona que vulgui col·laborar rebrà a l'entrada una bossa de roba -que haurà de retornar- que s'ha fet per a l'ocasió o bé compostable, les dues del Banc dels Aliments, per posar-hi els articles que vulgui donar, ha explicat Pedragosa, que ha posat en relleu que fer-se voluntari és molt fàcil. Només cal entrar a la web del Gran Recapte. Hi ha temps fins al mateix dia del Gran Recapte.
L'any passat, ha informat, al Bages es van recollir 24.500 quilos de menjar; al Berguedà, 3.700, i al Moianès, 4.500. Enguany, la previsió és "fer un 10% més". El 2020 es van afegir a la campanya els petits comerços (forns, xarcuteries, canisseries). Cada establiment té un talonari i la clientela pot donar tres euros per tiquet. Els diners recollits aniran a parar a l'entitat beneficiària que ja té adjudicada cada botiga, on podrà comprar producte fresc amb els diners recaptats. Ha reconegut que és un sistema "bastant residual".
Alerta per la reducció d'aportacions de la UE
Viladomiu ha remarcat que "el context del Gran Recapte és un context amb moltes incerteses, però amb alguna certesa, i aquesta és que l'any que ve serà el primer any que no hi haurà el suport en aliments que teníem de la Unió Europea. És un programa molt important que durant 16 anys ens ha ajudat molt a distribuir aliments d'una forma regular. Ara estem estirant tot just les tones que hem rebut de l'última entrega". Aquest nou criteri pot provocar que 200.000 persones a Catalunya deixin de rebre suport en l’alimentació, xifra que suposa aproximadament el 90% dels actuals beneficiaris, alerta el Banc dels Aliments.
El canvi de sistema implicarà que el tema d'alimentació es farà amb targetes, ha explicat Viladomiu, "que aniran directament a les persones"; i una revisió dels criteris a les quals es donaran. Per tant, ha dit, caldrà trobar una altra manera d'ajudar els usuaris "derivats pels ajuntaments a les entitats per rebre un suport amb aliments". Pedragosa hi ha afegit que "aquestes targetes moneder només arribaran al 10% de la població vulnerable, per tant, el 90% restant hauran de rebre aliments d'una altra manera".
Per això, amb el Gran Recapte "volem recollir molts aliments, molts quilos que, d'alguna manera, ajudin a suplir aquesta regularitat que aconseguíem amb les aportacions de la UE", ha recalcat Viladomiu.
16 novembre 2023