4 de març 2025

La Festa de l'Escudella reparteix prop de 6.000 racions a Castellterçol

El brou, elaborat només amb carn, s'ha cuinat durant tot el matí en 28 olles de 50 litres

Així s'ha viscut la Festa de l'Escudella a Castellterçol

Ariadna Gombau

Ariadna Gombau
Castellterçol 04 MAR 2025 15:49 Actualitzada 04 MAR 2025 20:02


La Festa de l'Escudella i Castellterçol van agafats de la mà. Avui, un any més, la plaça d'Enric Prat de la Riba del municipi moianès s'ha omplert de veïns i veïnes, però també visitants, que s'han apropat per emplenar el seu plat, olla o carmanyola d'aquest àpat tradicional de la cuina catalana. Preparades en 28 olles de 50 litres i amb 250 kg de carn, 100 d'arròs i 100 de fideus, en total s'han repartit 5.800 racions d'escudella.

Com ja és tradició, avui, dimarts de Carnaval, s'ha celebrat una nova edició de la Festa de l'Escudella a Castellterçol. A les set del matí, els cuiners ja començaven a preparar l'àpat, que ha estat bullint a les calderes fins a la una del migdia, moment en què moment en què el rector ha beneït el menjar i s'ha fet el posterior repartiment. Joan Capdevila, escudeller amb més de 20 anys d'experiència, ha explicat que es tracta d'un brou cuinat només amb carn magra, de vedella, de pollastre, botifarra negra i acompanyat amb fideus i arròs. De fet, és l’únic de Catalunya fet només amb carn.


Ha estat tanta l'assistència, que les taules que hi havia col·locades s'han omplert de seguida i molta gent ha hagut de menjar en cadires i bancs. Altres han optat per degustar l'escudella a casa.



Més enllà de ser un dels dies més esperats pels veïns, també esdevé un reclam pels visitants. Un exemple clar és el de la Sílvia, veïna de poble, i la Mercè, vinguda de fora la comarca. Ambdues anaven juntes i, també, disfressades: «Soc castellterçolenca i per la Festa de l'Escudella és quan em disfresso», ha explicat la Sílvia, que ha afegit que «és un dels dies més macos al poble, és tot molt proper». Tot i això, la dona ha lamentat que s'estigui perdent el costum d'anar disfressat en aquesta data i ho atribueix, sobretot, perquè el Ball de Disfresses ara es fa en cap de setmana i no el dimarts, com sí que es feia abans.

Per la seva banda, la Mercè, que ha vingut amb una amiga més i la Sílvia, era la primera vegada que vivia la celebració: «És digne de veure, com ho fan, veure tot el poble junt... És una festa molt bonica», ha assegurat.

A part de cuinar i repartir l'escudella, durant el matí, la plaça ha estat escenari de diferents activitats com l'Esmorzar Popular de l'Escudella, els tallers de decoració de davantals i gots personalitzats, el servei de fotomaton i la demostració de l'ofici de terrisser. També hi ha hagut al voltant d'una desena de paradetes amb productes artesans i de proximitat.

Posar Castellterçol en el mapa

Antoni Massot, alcalde de Castellterçol, ha fet una valoració molt positiva de l’edició d’enguany: «Ha acompanyat molt el dia, les activitats programades, que la ràdio municipal hi fos... Tot això ha fet que la festa no només es redueixi a l’àpat i que es passi un bon matí al municipi».

A més, el batlle ha explicat que la jornada té dos principals objectius, en primer lloc, el de mantenir viva la vila: «Volem que la gent estigui feliç i contenta de viure aquí». Per altra banda, també es pretén posar Castellterçol en el mapa i que se’n parli.

Per acabar, Massot ha assegurat que es tracta d’una festa «molt de poble» i on els assistents aprofiten per reunir-se i xerrar.

Tal com expliquen fonts del consistori, la Festa de l’Escudella és una de les celebracions més antigues del poble i del Moianès. Tot i que no es coneix la data exacta, es calcula que durant el segle XVI ja es feia. No se sap si per fer un bon àpat just abans de la Quaresma, per oferir un plat calent als forasters o per ajudar als més pobres.

Antigament, la carn que s’emprava s’aconseguia a partir d’un recapta per les cases del poble. Ara, però, s’adquireix a la carnisseria del poble.

4 març 2025

Regió7