El cuiner anima a mantenir les tradicions catalanes amb una recepta fàcil i deliciosa per a la nit més curta de l'any
El xef moianès Nandu Jubany i la seva coca de Sant Joan / Instagram
Alba Díaz
Manresa23 JUN 2025 15:14Actualitzada 23 JUN 2025 17:36
Amb la revetlla de Sant Joan a tocar, el reconegut xef del Moianès Nandu Jubany ha volgut posar el seu gra de sorra per preservar una de les tradicions gastronòmiques més estimades del país: la coca de Sant Joan. A través de les seves xarxes socials, Jubany ha compartit un vídeo explicatiu on ensenya pas a pas com preparar aquest dolç.
Fidels al seu estil, la recepta que ha compartit Jubany no és només una llista d’ingredients: és una declaració d’amor a la tradició —amb una mica de rom, brandy i un bon raig de Chinchón per rematar.
La recepta
La massa arrenca amb 750 grams de farina de força, 75 de llevat i una combinació de líquids i aromes: llet, aigua, licors i espècies. El toc cítric ve amb ratlladura de llimona, i la canyella i l’anís verd completen la mescla.
Però el que realment marca la diferència és el massapà rebaixat, un secret que Jubany revela amb picardia. Fet amb farina d’ametlla, sucre i clara d’ou, aquest massapà es pinta a sobre de la coca just abans d’enfornar. A sobre, una pluja de fruita natural (res de cireres en almívar), pinyons i sucre perlat acaba de decorar-la per a la revetlla.
El toc final
Després de 10-12 minuts al forn a 180 °C —ni més ni menys—, la coca ha d’estar daurada i esponjosa. I el gran final? Una generosa ruixada de Chinchón, que li dóna el toc d’esperit festiu i una flaire inconfusible. “Disfruteu i cuineu moooolt!!!”, remata Jubany al vídeo.
23 juny 2025