Prop de 700 comensals van degustar diferents propostes de restaurants de la comarca
Professionals del sector van destacar les qualitats del producte i la necessitat de gestionar la sobrepoblació d’espècies
Moià reivindica la qualitat de la carn de caça amb un tast molt participat
Dani Casas
Ariadna Gombau
Moià08 JUN 2025 6:25Actualitzada 08 JUN 2025 10:00
Xefs professionals i amateurs es van reunir ahir a la segona Jornada gastronòmica Tastet de caça, al Parc Municipal de Moià, per cuinar diferents plats amb la carn de caça com a element principal. En l’esdeveniment van assistir al voltant de 700 comensals, que van degustar les onze propostes que hi havia. Més enllà de reivindicar la qualitat d’aquests productes, els professionals del sector van voler destacar la necessitat de controlar la població d’espècies cinegètiques.
Quim Rovira, cuiner del restaurant Saleru, va preparar cuixeta de guatlla escabetxada amb parmentier de carabassa. Vingut d’una família de tradició caçadora, el xef va explicar a Regió7 que es va decidir a participar en la iniciativa perquè confia en la caça sostenible, amb consciència i «considero que la sobrepoblació d’algunes espècies com el porc senglar i el cabirol és dolenta i s’ha de gestionar». Rovira va explicar que sovint es treballa amb productes carnis «que venen de macrogranges o explotacions que quasi no se sap ni l’origen» i que això és «encara més hipòcrita que no pas consumir carn d’animals que han tingut la seva vida salvatge».
Moià reivindica la qualitat de la carn de caça amb un tast molt participat / Dani Casas
Per la seva banda, Les Voltes de Sant Sebastià va optar pel tradicional civet de senglar. Jaume Castany, propietari de l’establiment, analitzava la situació actual de la carn de caça: «Nosaltres intentem cuinar amb aquest producte, però ens trobem que als comensals cada vegada els costen més aquests gustos forts i les textures estelloses». Tot i això, el moianès també apuntava que «hi ha gent que busca aquest tipus de cuina perquè cada vegada es fa menys». Pel que fa a la jornada d’ahir, Castany va destacar la importància d’iniciatives així per poder visibilitzar el producte: «Són animals que han viscut lliure i ben alimentats i és una gran font de proteïna». Amb un argument similar al de Rovira, l’home va fer èmfasi en la necessitat de controlar la cria de determinats animals i evitar criminalitzar la caça, ja que «mengem carn d’animals que han estat criats en condicions molt pitjors».
En representació de Cal Vives, una cansaladeria històrica de Moià, hi havia mandonguilles de cabirol amb salsa barbacoa. Agustí Vives, propietari del negoci i caçador, feia una gran valoració del dia d’ahir, destacant la gran assistència, que va doblar xifres respecte de l’any anterior i amb una demanda clara: «S’hauria de facilitar la comercialització de la carn de caça».
Casa Maestro de Castellterçol va cuinar un tataki de diana amb parmentier de patata amb trufa i salsa de mostassa i mel. Ca La Margarida va preparar una hamburguesa de cabirol amb ou de guatlla, ceba i tòfona i, per acabar, Toti xef va apostar per una royal de senglar amb carbonara de bolets.
Més enllà dels plats completament carnis, també va haver-hi varietat d’arrossos elaborats per professionals i amateurs. Juanjo Martínez, caçador vingut de Tona i aficionat a la cuina, va preparar un arròs de secret de porc senglar amb ceps i foie gras mi-cuit. L’osonenc va confessar que un dia com el d’ahir serveix per «donar-nos a conèixer i deixar enrere l’etiqueta d’’assassins’». A més, l’home va explicar que el consum de la carn de caça va a la baixa pel seu gust i textura, però també per la imatge que hi ha sobre els caçadors.
Entre les altres propostes hi havia l’arròs de diana amb carreretes i espàrrecs de marge, l’arròs de guatlla amb varietat de bolets i tòfona negra ratllada, l’arròs de perdiu roja amb bolets xiitake i petits secrets i l’arròs de llebre marinada amb vi negre i espècies salvatges.
8 juny 2025