13 de nov. 2023

Neix Moianès Sostenible, el punt de partida cap a una cooperativa energètica d’abast comarcal

Prop de 200 persones omplen l’auditori Sant Josep de Moià durant l’acte de presentació

Unes 200 persones van assistir a la prsentació del projecte de Moianès Sostenible | Jordi Gibert

El 9 Nou
13/11/2023
Moià

Jordi Gibert

Un acte celebrat el passat dijous a l’auditori Sant Josep de Moià va servir per presentar en societat un nou projecte de transició energètica davant de dues-centes persones. Durant l’acte, els membres de la cooperativa van explicar que el projecte va néixer a partir d’un treball a les escoles rurals del Moianès Llevant. La presentació en societat també va comptar amb el meteoròleg Eloi Cordomí, que va explicar les conseqüències del canvi climàtic. Entre els assistents a l’acte hi havia alcaldes de la comarca com Dionís Guiteras, de Moià; Enric Rovira, de l’Estany, o Eduard Sánchez, de Calders.

Segons Daniel López, membre del consell rector de la cooperativa, des de Moianès Sostenible “buscaran la complicitat dels diferents ajuntaments de la comarca” per crear el projecte. Alhora, també formen part d’una agrupació de cooperatives energètiques que pretén incloure altres projectes associatius que, a petita escala, han aparegut en alguns pobles del Moianès per compartir energia renovable.

L’objectiu de l’entitat és crear una comunitat energètica a escala comarcal que abasteixi amb plaques solars els diferents pobles del Moianès. D’aquesta manera, “no volem dependre de les grans empreses del sector energètic”.

El següent pas per Som Moianès és créixer en nombre d’associats, de moment n’hi ha una cinquantena. Paral·lelament, toca buscar espais privats o públics on instal·lar les plaques solars per a les comunitats energètiques locals de cada poble. Des de Moianès Sostenible creuen que la comarca podria arribar a ser autosuficient en matèria d’energia.

A més a més, López explicava que apostar pel format cooperativa permet “empoderar els veïns del Moianès, que siguin ells qui prenguin les decisions, en lloc de les grans companyies del sector energètic”.

La cooperativa designarà un soci que representi l’entitat a cada municipi i que servirà d’interlocutor tant amb els veïns interessats en el projecte com amb les institucions.

13 novembre 2023

el9nou