Els treballs s’acabaran aquest gener i aturaran el deteriorament estructural d’aquesta part del temple
Jordi Escudé
Moià | 27·12·23 | 06:25
Operaris treballant en una de les cobertes, fa uns dies AJUNTAMENT DE MOIÀ
Les obres de consolidació i reparació de les cobertes tant del campanar i com del conjunt de l’església de Santa Maria de Moià encarrilen la recta final. Ja fa un parell de mesos que s’hi treballa, i l’Ajuntament espera poder-les completar durant aquest mes de gener, amb un lleuger retard segons el que estava previst.
Es tracta de la primera intervenció d’envergadura de tot un seguit d’actuacions que afecten el temple, i que han de resoldre els principals problemes detectats en una diagnosi que es va fer de l’edifici, com són les cobertes i el coronament del campanar, i que pugen a un total de 296.652 euros.
Fins ara ja s’ha intervingut en les deficiències constructives de les cobertes, i ara es continuarà amb els coronaments del campanar, les cornises i els contraforts, amb què es completarà aquesta fase de restauració de l’església. Respon a una revisió completa que es va fer de tot el temple, a càrrec d’un arquitecte especialitzat contractat per la diòcesi de Vic arran de les problemàtiques que hi van detectar ja fa tres anys els impulsors de l’entitat Amics del Campanar de Moià, que es va crear fa uns mesos amb l’objectiu de vetllar per la conservació del temple. Després d’aquell avís, tècnics del bisbat, de l’Ajuntament i del departament de Cultura, van visitar l’església per fer una primera comprovació del seu estat, i la problemàtica estructural detectada en la coronació, les cobertes i el campanar, es va acabar de confirmar amb l’anàlisi de l’arquitecte contractat per la diòcesi, fet que va motivar la intervenció que s’està fent ara.
Entre les principals deficiències detectades hi havia diverses inestabilitats al coronament del campanar amb un possible risc per a l’estabilitat d’aquesta part de l’estructura, que es troba a més de 45 metres d’alçada sobre el nivell dels carrers. En aquest sentit, hi ha deformacions en el sistema d’arcs del coronament, algunes juntes entre dovelles estan unides aparentment només amb falques de ferro; i els contraforts que apuntalen els arcs entrecreuats també presenten algunes deformacions vinculades a arrels de vegetació. Així mateix, les teulades també es troben greument degradades pels corriments de teules, i hi ha filtracions d’aigua. Davant de tot això, i abans de procedir a la intervenció que s’està fent ara a l’edifici, quan encara no havia arribat la pandèmia. De manera cautelar ja es va muntar una bastida al capdamunt del campanar com a element de protecció provisional davant de possibles despreniments a l’espai públic, i que al mateix temps servís per facilitar les inspeccions tècniques necessàries.
Finançament a diverses bandes
Els prop de 300.000 euros de cost que tenen aquest conjunt d’intervencions es podran cobrir amb ajuts públics gràcies al conveni signat fa uns mesos entre la parròquia de Santa Maria de Moià, el Bisbat de Vic, i l’Ajuntament de Moià, i que permeten poder disposar de fons públics per sufragar les obres que siguin necessàries. En aquest cas, més de la meitat del cost (155.000 euros) prové de l’Ajuntament a través d’una subvenció de la Diputació, mentre que el departament de Cultura de la Generalitat n’hi aporta gairebé 90.000. La resta prové del Bisbat i de la mateixa parròquia.
Una imatge del campanar de l'església de Moià ARXIU | OSCAR BAYONA
27 desembre 2023