10 de març 2024

Una ruta per descobrir l’Estany des de la mirada dels pintors del poble

Passa pel Puig de la Caritat o l’antiga plana on antigament hi havia l’estany natural

Un dels quadres i panells de la Ruta dels Pintors de l'Estany. Inclou obres de Marina Berdalet, Manel Doblas, Pepi Custó, Valeri Ferràs, David Cid, Jaume Rovira i Jaume Crespiera | Sebastià Renom


Jordi Gibert
10/03/2024
L'Estany


L’Estany és un poble ubicat en un petit altiplà que reuneix natura, patrimoni i cultura. Això es deu al seu paisatge, la història, i als veïns. La Ruta dels Pintors constitueix, en aquest sentit, una eina que permet descobrir el municipi d’una manera diferent.

La iniciativa parteix del fet que a l’Estany hi viuen fins a set pintors de renom. I que per a tots el poble ha estat font d’inspiració. El resultat, que Marina Berdalet, Manel Doblas, Pepi Custó, Valeri Ferràs, David Cid, Jaume Rovira i Jaume Crespiera interpreten diferents indrets, des d’espais icònics fins a racons amb encant, des d’un punt de vista artístic.

La ruta forma part de Viu l’Estany, un projecte cultural i turístic iniciat el 2015 que vol posar en valor el patrimoni cultural i natural del poble. Ho fa mitjançant rutes turístiques i activitats organitzades des de la Casa de Cultura, un equipament municipal que engloba una sala d’exposicions i conferències, sala de lectura i un centre d’interpretació.

Situada a tocar del monestir de l’Estany, la Casa de Cultura és precisament el punt de partida de les diferents rutes del poble.

La dels pintors discorre, per exemple, per la plana on antigament hi havia l’estany natural que dona nom al poble. El terreny pantanós va ser dessecat al segle XVIII gràcies a la construcció d’una mina de desguàs feta amb la tècnica de la pedra seca. L’espai l’ocupen actualment camps de conreu, l’emblemàtica carretera flanquejada per grans plataners i recs d’origen medieval que impedeixen, igual que la mina, que l’estany torni a ressorgir.

Un altre dels punts emblemàtics que es pot descobrir amb la ruta és el Puig de la Caritat, el turó que resguarda l’Estany a la seva carena, des d’on es pot veure una espectacular panoràmica de la Catalunya Central, amb el Pirineu de fons, i un entorn dominat per bosc i agricultura.

Fer la ruta convida el visitant a descobrir el municipi d’una manera única, sumant a la seva pròpia visió del paisatge la percepció dels set pintors. Una experiència que, a més a més, evoca a la reflexió sobre l’entorn o fins i tot els canvis que el van moldejant amb el pas dels anys o les estacions.

I com és que en un poble de 400 habitants hi ha tants pintors? Potser perquè resseguir els seus camins és sinònim de tranquil·litat, serenor, bellesa, llum, recolliment, reflexió, fantasia… Un espai, en definitiva, que fomenta la creativitat. I la prova és que hi viuen, a banda dels set pintors, músics, escultors i dramaturgs.

La Ruta dels Pintors té un altre valor afegit: els diferents panells on podem veure les rèpliques dels quadres dels artistes locals, que van acompanyats d’un codi QR que trasllada l’excursionista al portal web de cada pintor.

Aquest recurs permet entrar a fons a la seva obra i fins i tot concertar una visita als tallers, és a dir, interactuar amb ells i conèixer els veïns del poble. Una estratègia, alhora, de fomentar l’economia local.

La ruta és circular i no té gaire dificultat tècnica. Acaba a les portes de la Casa de Cultura, on es pot complementar la visita amb les diferents exposicions temporals que acull la sala polivalent de l’equipament. Fins al proper 23 de març l’artista local Manel Doblas hi exposa “Espais urbans”, una col·lecció de paisatges on els protagonistes són l’asfalt i el ciment. Un bon contrast amb el bosc i la terra de l’Estany.

10 març 2024

el9nou