Mar Peñarroja Paz
Rajadell, Sant Martí de Tous, Moià, Sant Pere Sallavinera, Sallent, Gironella, Avinyó, Martorell, Fonollosa, la Seu, Puigcerdà, Peramola i Riner. Tretze poblacions que es vesteixen de festival el cap de setmana
La violència es fa un lloc en la novena edició d’Ex Abrupto
«Promulgar un accés a la cultura sense complexos». Aquest és, en paraules d’Eudald Van der Pla, director d’Ex Abrupto, l’objectiu del festival d’art Contemporani de la Cataluya central que torna a Moià avui i dissabte i que arriba a la seva novena edició. El certamen, que des de fa dos anys s’articula al voltant d’una temàtica de crítica social, gira enguany entorn de la violència: «Ex Abrupto és una acció política», afirma Van der Pla, la qual busca donar visibilitat «a la violència institucional i silenciada».
Ho farà gràcies a autors de renom internacional com Abel Azcona amb l’instal·lació Néixer sense mare (divendres, 19.30 h, Pàrquing de Cal Grau i dissabte, 12 h); el reconegut fotògraf Joan Fontcuberta, que presenta una casa dels horrors a manera de freak show (Ca L’Enric) o bé de la mà de Nora Ancarola i Núria Güell. Igualment, al festival també es podrà gaudir d’artistes locals com ara del duo moianès Antídrom (dissabte, C/ Sant Sebastià) i de la col·laboració de l’Orquestra de Cambra del Moianès amb Shoeg, que inaugura el festival (avui, 22 h, Església Sta. Maria). L’Ex Abrupto combina art experimental amb territori i on la cooperació tant local com nacional i internacional és «essencial», afirma Van der Pla.
59 propostes artístiques entre les quals 18 instal·lacions, 19 actuacions performatives, 22 parades d’autoedició i 6 tallers per la canalla ompliran Moià fins demà. «La nostra missió és apropar les arts visuals als sectors populars», continua Van der Pla, i per aquest motiu i com cada any, locals públics i cases particulars s’habiliten com a centres expositius. Una proposta cultural «des del Moianès i per al Moianès», subratlla el director, que aquest any s’expandeix també a nous espais com el Museu de Moià, on nddr3 explora l’arxiu històric fotogràfic de la capital del Moianès. Es recupera també el Parc municipal Francesc Viñas, que acollirà el mercat d’autoedició (dissabte d’11 a 20 h).
El festival, que va començar com una experiència underground, està vivint un procés de professionalització i presenta dues iniciatives inèdites: L’Ex Abrupto Canalla (disssabte d’11.30 a 19.30 h), que programa sis tallers per als més petits, i l’Ex Abrupto Pro (divendres de 17 a 23 h), una trobada entre 50 professionals del sector que vol crear vincles entre mecenes i artistes i talents del festival.
Tot i que Van der Pla afirma que «no hi ha cap de cartell» perquè busquen «fugir de l’elitisme a nivell de programació», és cert que una de les instal·lacions més destacades és l’exposició autobiogràfica d’Abel Azcona. L’artista viurà aquest dissabte en directe a l’Ex Abrupto l’encontre virtual amb la seva mare biològica, 36 anys després del seu abandonament. «Nosaltres vam entrevistar-la (a la mare) i ell va decidir apropar-s’hi», explica Van der Pla. Una peça audiovisual inèdita que comporta un gir tant en l’obra com en la vida d’Azcona i que és segurament la performance més violenta de tot el festival. Més informació a www.exabrupto.cat
Campus Gospel de Rajadell: 90 campusins participaran als tallers i al concert final
Un total de 90 campusins vinguts de Catalunya, de l’Estat i de França, participaran des d’avui en la 18a edició del Campus Gospel de Rajadell en unes sessions de cant conduïdes per Clifton Grep (Països Baixos), Cinque Cullar (Chicago), Ramon Escalé, compositor i director del festival i Sònia Moreno, una de les veus pioneres del gospel a Catalunya. Els concerts, oberts al públic, comencen avui a la plaça de l’Església amb Clifton Grep & Gospel Re Experience (22 h); continuen demà (22 h)amb Cinque Cullar & The International Peace Troupe. I, diumenge, cloenda especial amb Esclat Gospel Singers (19.30 h), el grup júnior i els 90 campusins. Entrades: campusgospelrajadell.org.
La màgia de les històries populars en 40 propsotes al Festival de Llegendes de Sant Martí de Tous
Fins diumenge, més de 40 propostes artístiques inspirades en històries populars convertiran el poble de Tous en la capital de les llegendes. Les històries populars i d’arrel, algundes d’itinerants, cobraran protagonisme de manera simultània en 13 espais del poble: el Castell, l’Ateneu, la plaça de l’Ajuntament, el Casal, l’Església, el Parc Bató, La Casa del Teatre Nu, la Sala Negra de la Residència del Teatre Nu, Cal Ton, Plaça Cabell d’Àngel, Fàbrica Cal Banyot, l’Espai Llegendes i el Cinema. Sense oblidar un dels moments més esperats, el recorregut de L’Apagada de Misteri, dissabte a la nit. Les funcions de carrer són gratuïtes; les de sala, 3€ i l’Apagada, 12. Entrades: www.llegendes.cat.
Nits Culturals de Sant Pere Sallavinera: "Una Schubertíada amb el Cor de Cambra del Palau"
La plaça de Sant Pere Sallavinera acull la 27a edició de les Nits Culturals amb tres propostes. Avui (22 h), el tret de sortida serà Una Schubertíada, amb el Cor de Cambra del Palau de la Música Catalana, dirigit per Xavier Puig, amb Jordi Armengol al piano, l’actor Bernat Cot i la direcció escènica d’Anna Romaní. Dissabte (18 h), per al públic infantil, la Companyia del Príncep Totilau posarà en escena, al local social, Mozartland. I a la nit (22 h), de nou a la plaça, Recital de contrabaix i piano, coorganitzat per l’Associació Joan Manén, amb Leon Bosch al contrabaix i Lluís Rodríguez Salvà al piano. El poeta Miquel Desclot comentarà les interpretacions. Entrades: nitsculturals.cat.
Tretze microespectacles repartits en dues jornades, la proposta del Festival Test a Gironella i a Avinyó
La 9a edició del Test celebra el cap de setmana inaugural amb 13 microespectacles. A Gironella el punt de trobada serà la plaça de l’Ajuntament (avui, 21 h): El dia que vaig sentir-ho tot, La Consol; El meu fill li diu papa al gos, d’Iris Hinojosa i Gerard Vilardaga; Les formigues no surten quan plou, d’Irene Benavent; Pell muda, La Simultània; Hermanas Castillejos, Cia. La Garúa; Eros i Psique, La Confiança; i Innocent, NonGrata. Demà, a Avinyó, Oferta i demanda, La Frenètika; Anhelos, Las miradas compartidas; Street Sale, Los Colga-Dos; Bum-Bum, Del Nord; Cartrons, . Can Saculí, i Diuen, diuen, Javanesa. El punt de trobada serà el Pati de l’Aula de Música (19.30 h). Entrades: poblescreatius.cat.
El Festival de Música Antiga dels Pirineus es posa en marxa a la Seu
El certamen que implica més pobles i ciutats es posa en marxa avui divendres a la Catedral de Santa Maria, a la Seu d’Urgell, amb l’actuació d’Hirundo Maris i Noctes Cor de Cambra. A partir de les 21 h, les dues formacions interpretaran dues peces envoltades de misteri i mística, El Cant de la Sibil·la i la Balada del Somni. Demà dissabte (22 h), el mateix espectacle es podrà veure a l’església de Sant Domènec de Puigcerdà, i diumenge (19 h) al santuari del Miracle (Riner).
D’altra banda, el Duo Sostenuto presentarà demà (20 h), a l’església de Santa Llúcia de Tragó (Peramola), el concert Música de les Llums, que incideix en el segle de les Llums.
Els Amics de les Arts parlen de les coses que no diem a les Vesprades sota l'alzina de Fonollosa
Una nova edició de les Vesprades sota l’alzina de Fonollosa arriba aquest dissabte (22 h) amb la presència a l’escenari dels Amics de les Arts, una de les formacions més populars de la música catalana de l’última dècada. El grup integrat per Joan Enric Barceló, Dani Alegret i Ferran Piqué presentarà els temes del seu nou treball discogràfic, Les paraules que triem no dir, i també interpretaran altres cançons del seu repertori. En el marc de l’alzina centenària del Mas Serarols, el públic escoltarà els temes d’un trio que beu de la vida quotidiana per explicar històries, en aquest disc concretament set, que parlen de la família, els amics, les visites inesperades i les coses no dites .
La Beth porta vint anys de carrera al cicle Concerts al castell de Sallent
La cantant surienca Beth obrirà demà dissabte (22 h) el Cicle de Concerts al Castell de Sallent, un indret alçat des del qual hi ha unes vistes impressionants. Després de donar-se a conèixer al programa televisiu Operación Triunfo, Beth ha anat teixint en els darrers vint anys una trajectòria musical que ha donat diversos fruits, com els discos Origen (2021) i Natural Women (2022). Fa unes setmanes, la bagenca també va enregistrar una cançó per al nou disc de Sopa de Cabra. Tot aquest pòsit es reflectirà demà a l’escenari.
Martorell obre el Pas amb un corista d’Amy Winehouse
El PAS (Pont a les Arts Sonores) de Martorell arriba a la 10a edició i comença a caminar avui (22.30 h) al Pont del Diable amb un concert de Zalon Thompson, que va ser un corista destacat d’Amy Winehouse. Cantarà, amb el seu grup, temes de la diva, clàssics del soul i del seu darrer treball, Liquid sonic sex. Demà (22.30 h) serà el torn de la Ludwig Band, que presenta el disc Gràcies per venir, coral i d’aires roquers. Abans (20 h), actuació de l’Escola Municipal de Musica dins del Pas Petit.
5 juliol 2024