16 de set. 2024

El ball de l’Almorratxa de Gironella, un dels convidats a les Festes de la Mercè de Barcelona

Els dansaires actuaran aquest dissabte a la mostra de danses tradicionals catalanes MercèDansa. També s'hi podrà veure el ball dels Garrofins de Moià i la Moixiganga d’Olesa de Montserrat


Ball de l'Almorratxa / Ajuntament de Gironella

Redacció
Berga 16 SET 2024 14:00

El ball de l'Almorratxa de Gironella es podrà veure aquest dissabte, 21 de setembre, en el marc de les activitats de MercèDansa, a Barcelona. Els dansaires gironellencs actuaran a les 11 del matí a l'avinguda de la Catedral, i a les 5 de la tarda a la plaça de Sant Jaume, al costat d'altres agrupacions d'arreu de Catalunya que han estat convidades a les Festes de la Mercè.

La gran novetat la portaran els dansaires de Gironella, tenint en compte que recentment, l'Esbart Català de Dansaires ha recuperat una antiga partitura del ball de l'Almorratxa que no es va arribar a interpretar mai. Va ser composta l'any 1936 pel director d'orquestra català Ricard Lamote de Grignon, just quan l'Almorratxa es va deixar de ballar a Gironella. Aprofitant que es commemoren 125 anys des del naixement del compositor, el tradicional ball gironellenc s'interpretarà per primera vegada amb aquesta cançó inèdita.


El regidor de Cultura de Gironella, Lluís Vall, valora molt positivament la participació de l’Agrupació Cultural 3 pinyes a les Festes de la Mercè perquè considera que "s’ha de reconèixer la feina de posicionalment cultural que estem fent, i creiem que haver estat convidats a MercèDansa és fruit d’això". Queralt Cardona, presidenta de l’Associació Cultural 3 Pinyes, explica que "poder representar la dansa en un escenari tan emblemàtic amb la resta de dansaires d’altres poblacions és una oportunitat que ens fa especial il·lusió i que segurament recordarem". Afegeix que "haver estat convidats és un reconeixement a la nostra tradició i a la passió amb què mantenim viva la cultura de Gironella".


Els dansaires de l’Almorratxa actuaran conjuntament amb el ball de l’Ovella de Castellví de la Marca, el ball dels Garrofins de Moià, la Moixiganga d’Olesa de Montserrat, el ball de Cascavells de Ribes, el ball d’Espases de Salou i el ball de Gitanes de Sentmenat. Totes les actuacions estaran acompanyades per la Cobla Sabadell.


MercèDansa és, des del 1992, una mostra de les danses tradicionals catalanes enmig de la programació de la Mercè, la Festa Major de Barcelona. És un acte organitzat per l’Esbart Català de Dansaires, que busca crear un espai on compartir la tradició dansaire entre agrupacions en actiu de diferents zones del territori català.

16 setembre 2024

Regió7