17 de set. 2024

Moià consolida els elements patrimonials més emblemàtics del parc municipal

Els treballs de conservació formen part de la segona fase de remodelació de l’equipament, que ja va estrenar millores el mes d’agost


Els treballs actuals permetran rehabilitar els elements patrimonials del parc / Ajuntament de Moià

Queralt Casals
Moià 17 SET 2024 6:25

El Parc municipal Francesc Viñas de Moià es continua posant al dia. Després de les millores que van culminar aquest mes d’agost, just abans de la festa major, centrades bàsicament a posar serveis al recinte, ja ha començat la segona fase de les obres. Ara els treballs es dediquen a la conservació i manteniment de l’espai i suposaran una rehabilitació els elements patrimonials més emblemàtics del parc.

La fesomia del parc municipal de Moià es continua embellint. Recentment, s’ha iniciat una nova actuació que, en aquesta ocasió, se centra en la rehabilitació i consolidació de les edificacions i elements patrimonials més emblemàtics del parc com ara la Miranda, el Colomar, la Caseta dels ànecs o el Mirador, que, segons fonts municipals, «requereixen una revisió i tractament de l’estructura de fusta interior de les teulades i un repàs d’arrebossats i pintura». També es faran treballs de manteniment per millorar la qualitat paisatgística i ornamental i es contempla la reparació de murs al llarg de tot el parc, baranes, escales i parterres.


També s’estan dissenyant una sèrie de cartells de divulgació que es col·locaran pel parc per explicar la història de l’espai i fer èmfasi en la importància patrimonial que té. El pressupost de les obres és de 91.105,36 euros i compta amb una subvenció de 59.290 per a l'execució d'obres de conservació i manteniment d'immobles de notable valor cultural de l'Oficina de Suport a la Iniciativa Cultural del Departament de Cultura.

Primera fase de serveis

Les feines de millora al parc municipal de Moià van començar el passat mes d’abril i es van dividir en dos projectes: un de rehabilitació, que es va enllestir aquest mes d’agost, i l’altre de manteniment i conservació, que ara s’acaba d’iniciar.

En la primera fase es va centrar en els serveis del recinte i van consistir en la instal·lació d’una xarxa elèctrica de baixa tensió i la canalització per fer l’enllumenat públic, la construcció d’una canonada per l’aigua de rec i una altra per l’aigua potable, el recanvi total del clavegueram i la pavimentació a la façana posterior de l’edifici de Cal Cristo. També, es van plantar flors i arbres per renovar la vegetació i consolidar les formacions actuals, ja que es pretén mantenir el paisatge natural del parc.


La importància històrica i patrimonial d’aquest espai natural, que ocupa una superfície de prop de dues hectàrees, va comportar que el gener del 2022, l’Ajuntament de Moià, aprovés l’acord de declarar el Parc Municipal Francesc Viñas com a bé cultural d'interès local (BCIL) i la seva inclusió al catàleg del patrimoni cultural català. Aquest fet ha permès rebre dues subvencions del Departament de Cultura que han ajudat a finançar els dos projectes d'obra que actualment s'estan executant amb un total de 165.530 euros.

17 setembre 2024

Regió7