21 de set. 2024

Una excavació mostra la resistència de Moià contra l'exèrcit franquista

El municipi ha engegat un projecte de memòria històrica per recuperar les antigues i nombroses trinxeres de la Guerra Civil i museïtzar-les
Els treballs arqueològics han començat al jaciment del camí de les Coves del Toll | L'existència de trinxeres a la població es remunta a l'any 1938

Restes de munició que certifiquen que la trinxera va entrar en combat / Ajuntament de Moià

Redacció
Moià 21 SET 2024 6:25 Actualitzada 21 SET 2024 13:06

Amb la voluntat de recuperar i reivindicar els espais que van tenir un paper important durant la Guerra Civil i fomentar el coneixement al voltant dels fets ocorreguts, l’Ajuntament de Moià ha iniciat els treballs d’excavació arqueològica de la trinxera situada al costat del camí de les Coves del Toll. Aquests treballs formen part d’un projecte de recuperació de la memòria històrica que pretén recuperar les diferents trinxeres que consta que hi ha al municipi i museïtzar-les.

A Moià hi ha documentades un grup de nombroses trinxeres relacionades amb els enfrontaments bèl·lics en el transcurs de la Guerra Civil Espanyola. L’Ajuntament té ara la voluntat de recuperar el valor històric, patrimonial i memorístic d'espais com aquests que van tenir un paper important durant la Guerra Civil i fomentar el coneixement al voltant dels fets ocorreguts. La primera intervenció se centra en la trinxera situada al camí de les Coves del Toll. En aquest indret s’ha excavat una trinxera principal de 25 metres de longitud amb un niu de metralladora amb mitjans mecànics i manuals. Durant els treballs s’han trobat restes de munició que certificarien que la trinxera va entrar en combat durant la guerra.

Restes de l'antiga trinxera del costat del camí de les Coves del Toll de Moià / Ajuntament de Moià

La intenció del consistori és identificar el conjunt de trinxeres del municipi. Això, permetrà lligar el testimoni escrit de què va passar a Moià, que es descriu en el dietari de Joan Estevanell, amb les estructures conservades. A més, segons fonts municipals, «a causa de la importància d’aquests fets històrics i la possibilitat de complementar la documentació escrita amb elements patrimonials existents i visibles», el projecte preveu la implementació de senyalització interpretativa a la zona.


Els treballs a la trinxera del camí de les Coves del Toll estan parcialment subvencionats. Per una banda, l’Ajuntament ha rebut una subvenció de la Diputació de Barcelona per import de 4.347 euros per activitats en matèria de memòria democràtica que permetrà finançar l’excavació arqueològica de l’espai. Per l’altra, una subvenció de 2.757 euros del Departament de Justícia, Drets i Memòria de la Generalitat de Catalunya per a projectes d’activitats commemoratives, de recerca i de difusió de la memòria democràtica, que permetrà implantar la senyalització interpretativa a la zona on s’ubica la trinxera excavada.
 

Línies defensives del 1938

L’existència d’aquestes trinxeres a Moià es remunta a l’any 1938. Veient com avançava la guerra civil, l’exèrcit republicà van veure la necessitat de crear un seguit de línies defensives al llarg del front català per impedir o dificultar l’avançament de les tropes franquistes i protegir les principals vies de comunicació i els emplaçaments més estratègics de Catalunya. La línia defensiva L-4 creuava pels voltants del municipi i això va portar a la població de Moià a primera línia de front durant tres dies (del 29 al 31 de gener de 1939). Així, Moià es va convertir en un dels últims espais per intentar frenar l’avanç de les tropes franquistes després del gran desgast que ja arrossegava l’exèrcit republicà.

L’Ajuntament de Moià assegura que continuarà treballant i buscant finançament «per actuar i fer valdre la memòria històrica de la vila per tal que no caiguin novament en l’oblit».

21 setembre 2024

Regió7