8 d’oct. 2024

Cerdanya, Moianès i Lluçanès, entre les comarques on més s’han de moure els estudiants

A les zones formades majoritàriament per municipis petits i sense centres d’ensenyament la mobilitat obligada per raó d'estudis és superior

Infants pujant a un autobús escolar, en una foto d'arxiu / Aniol Resclosa


Redacció
Manresa 08 D’OCT. 2024 13:21


Si a tot Catalunya, 2 de cada 10 alumnes no universitaris han d’estudiar fora del municipi que resideixen, aquesta proporció puja als 4 de cada 10 a la Cerdanya, el Moianès i el Lluçanès, segons dades de l’Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat) publicades aquest dilluns.

Aquestes xifres reflecteixen que, com més petit és el municipi, més estudiants de primària i secundària han de marxar a altres localitats per poder estudiar. Per això, no és cap sorpresa que a la Cerdanya, formada majoritàriament per municipis de petit tamany que a vegades no tenen escola, sigui una de les que té un major percentatge de mobilitat obligada per raó d’estudis a Catalunya. Només el 65% dels alumnes -tant d’estudis obligatoris com de batxillerat i cicles formatius- de la comarca poden quedar-se a estudiar al seu poble, de manera que el 35% restant es veu obligat a desplaçar-se. Aquest 65% de la Cerdanya és un pel superior al percentatge del Lluçanès (62,3%) i del Moianès (61,4%).


A Catalunya, les comarques on aquesta dada és més acusada són el Pallars Sobirà, on poc més de la meitat dels estudiants (un 55,8%) es pot quedar a estudiar al propi municipi; el Priorat, on el percentatge és del 58,2%; i les Garrigues (amb un 61,5%).


Per contra, les comarques amb un major percentatge d’estudiants que estudien i resideixen a la mateixa localitat són el Barcelonès (94,5%) i el Montsià (92,3%). En un total de 23 comarques, més del 80% de l’alumnat estudia al mateix municipi de residència.

En total, dels 797.850 alumnes d’ensenyaments obligatoris que hi ha a Catalunya (és a dir, des de segon cicle d’educació infantil fins a l’educació secundària obligatòria), la gran majoria (un 87,5%) poden estudiar al mateix poble on viuen, de manera que només un 12,5% ha de desplaçar-se fins a una altra localitat. En el cas de l’educació primària és del 89,7%, mentre que en el de la secundària és del 84,6%.

El Moianès, també a la cua en estudis postobligatoris

En el cas dels estudis postobligatoris, els alumnes es veuen molt més obligats a desplaçar-se. Dels 248.120 estudiants que cursen aquests ensenyaments a Catalunya (és a dir, batxillerat o cicles formatius), només un 55,6% (poc més de la meitat) poden estudiar a la seva pròpia localitat, de manera que quatre de cada deu (i fins i tot una mica més) es veuen obligats a anar a altres pobles. La xifra d’alumnes residents que estudien al mateix municipi és més alta al batxillerat (75,5%) que no pas als cicles de grau mitjà (47,5%) i als cicles formatius de grau superior (38,2%). En aquest darrer cas, doncs, només quatre de cada deu poden quedar-se a estudiar a la seva pròpia localitat, bàsicament per una qüestió d’oferta. Les comarques on més estudiants d’aquest tipus d’estudis no s’han de desplaçar són, de nou, el Barcelonès (80,6%), seguida del Segrià (69,7%) i el Tarragonès (60,9%). A l’altre extrem, les comarques amb menors percentatges són el Moianès (on només el 13,6% dels alumnes poden quedar-se a la pròpia localitat), el Pallars Sobirà, amb el 15,8%, i la Terra Alta, amb el 17,2%. 

8 octubre 2024

Regió7