4 d’oct. 2024

Moià aprova el primer protocol d'actuació en matèria d’assetjament laboral de l’Ajuntament

El document defineix el marc d’actuació en casos que es puguin desenvolupar dins l’ens

Darrer ple municipal de l'Ajuntament on es va aprovar el protocol / Ajuntament de Moià

Redacció
Moià 04 D’OCT. 2024 14:51

L’Ajuntament de Moià va aprovar en el darrer ple el primer Protocol d’actuació en matèria d’assetjament laboral de l’ens municipal. Després del treball previ d’elaboració d’una proposta per part del departament de Recursos Humans, s’ha aprovat un document on es concreten les actuacions a seguir per prevenir, detectar i resoldre qualsevol tipologia d’assetjament laboral, sigui psicològic, sexual, per raó de sexe o d’altres discriminacions, que es pugui produir a l’Ajuntament.

L’objectiu principal és definir el marc d’actuació en relació amb els casos d’assetjament laboral que es puguin desenvolupar a la feina amb la finalitat explícita d’erradicar-los. De manera més concreta, el document busca donar a conèixer a tot el personal els valors d’intolerància respecte de situacions d’assetjament i discriminació; informar, formar i sensibilitzar en matèria d’assetjament laboral; establir els mecanismes de prevenció, protecció i resposta necessaris per evitar que es produeixin aquestes situacions; disposar del procediment d’intervenció adequat per poder actuar, atendre i resoldre les situacions amb la màxima celeritat i dins dels terminis establerts; vetllar per un entorn laboral de respecte mutu de la integritat i la dignitat; establir mesures preventives; i garantir els drets de tracte just i confidencialitat de les persones afectades.

El protocol s’aplica a tot el personal de l’Ajuntament i també a totes les persones que no en formen part, però s’hi relacionen per raó de la seva feina. Emmarca les situacions d’assetjament que es produeixin en qualsevol lloc i moment en què les persones implicades es trobin per raons professionals i laborals.
 

En cas que es presenti una situació d’assetjament dins l’ens, s’analitzarà i resoldrà a través d’una via interna, dins del mateix ajuntament, o bé de forma externa, via administrativa i judicial. La resolució del cas constarà de l’aplicació de les mesures d’actuació necessàries tenint en compte les evidències, recomanacions i propostes d’intervenció de l’informe vinculant de la Comissió d’Investigació.

El protocol és un compromís de l’ens per assolir espais de treball segurs, unes relacions laborals basades en la llibertat i el respecte entre les persones, i conseqüentment lliures d’assetjament laboral de qualsevol tipologia. Es manifesta tolerància zero davant l’assetjament i una desaprovació clara i rotunda de les conductes i actituds ofensives, discriminatòries o abusives.

4 octubre 2024

Regió7