17 de des. 2024

El xocolater de Moià col·leccionista de medalles

Miquel Viñolas, de la pastisseria Àger de la capital del Moianès, acaba de rebre el desè guardó per una de les seves rajoles en el principal certamen internacional
Miquel Viñolas, a la pastisseria Àger, que regenta al centre de Moià / ARXIU/QUERALT CASALS


Queralt Casals
David Bricollé
Moià 17 DES 2024 16:00 Actualitzada 17 DES 2024 18:32

Des del seu obrador de la pastisseria Àger de Moià, especialitzada en l’elaboració de xocolata feta des del procés bàsic, Miquel Viñolas s’ha convertit en un col·leccionista de medalles. Les que atorguen certàmens internacionals de reconeixement d’aquest producte, i molt en concret la considerada com la institució més prestigiosa del sector, l’Academy of chocolate de Londres. Institució que acaba d’atorgar al mestre xocolater moianès la desena de les medalles que rep per una de les seves creacions.

En concret, l’establiment moianès acaba de ser reconegut per la rajola de xocolata blanca, a la qual l’Academy of Chocolate li ha atorgat una medalla de bronze, en un certamen on competeixen anualment milers de xocolates de tot el món i en uns premis de tast a cegues. Dels deu premis que ha rebut fins ara la pastisseria Àger per les seves creacions amb xocolata, vuit d’ells han recaigut sobre rajoles diferents.


Al concurs mundial de l’Academy of Chocolate de Londres s’hi envien milers de mostres d’arreu del món. És un dels dos principals concursos mundials de fabricants de xocolata, junt amb els International chocolate awards.


El mestre xocolater Miquel Viñolas ha rebut amb una gran satisfacció el desè guardó internacional que ha obtingut una xocolata sortida del seu petit obrador de Moià. «Està molt bé i estem molt contents perquè és complicat aconseguir-ho», assegura, tenint en compte l’elevada exigència de les competicions internacionals i el gran nombre de grans elaboradors que s'hi presenten. En aquest sentit, explica que «fins i tot, si no hi ha nivell deixen els premis deserts d’algunes categories» com ha passat en aquesta ocasió amb la xocolata blanca «que no va tenir or, només plata i bronzes perquè ningú havia arribat a la puntuació». El de la pastisseria Àger és l’únic premi de Catalunya i un dels dos de l’estat que ha atorgat l’Academy of Chocolate de Londres.

La rajola premiada és una xocolata blanca torrada que, segons explica Viñolas, «porta molt poc sucre i la fem a molta temperatura fins que s’acaba torrant la lactosa, per això li diem torrada, i acaba quedant d’un color de cafè amb llet i té un gust com de ‘toffee’ i de pa torrat». Tot i aquests gustos, subratlla que «no porta res afegit, només és el procés de fabricació». De fet, Viñolas és un dels pocs pastissers de l’estat que es fabrica la xocolata seguint un procés totalment artesà. Ell mateix tria les faves de cacau, les torra i les molt en un molí de pedra de granit fins a obtenir la xocolata que utilitza, tant per fer rajoles com per als productes de pastisseria que elabora i ven a la petita botiga que té a l’avinguda de la Vila de la capital del Moianès, i en la qual treballen, a més d’ell, dues persones més.
Miquel Viñolas, a l'obrador de la pastisseria Àger, on fa tot el procés d'elaboració / ARXIU/QUERALT CASALS

Segons Viñolas, «fer xocolata tècnicament és molt senzill, però fer bona xocolata és molt complicat». El mestre xocolater assegura que «una cosa que aparentment hauria de ser molt fàcil, que surti tot bé implica molts factors perquè cada petita cosa que fas en el torrat i la molta acaba alterant completament el resultat. Podríem partir d’un cacau i treure infinitat de resultats».

L’anterior reconeixement internacional per la que és la seva gran especialitat, la xocolata, el va rebre just ara fa un any per la seva rajola de xocolata blanca amb gerds i coco (un bronze). Això va ser mig any després que en els International Chocolate Awards es distingís la rajola de xocolata negra Uganda 73% BIO, amb el seu primer bronze. Un premi que en aquell moment se sumava a altres set creacions artesanes premiades en tres anys. Ja va ser guardonada amb 3 plates i 4 bronzes als mundials de l'Academy of chocolate de Londres, els anys 2021 i 2022, amb rajoles com Equador 77%, xocolata blanca torrada, xocolata amb llet de cabra Perú 55%, obtenint així premis en les dues màximes competicions de xocolata a escala mundial. També sumava ja llavors dos premis fava de cacau com una de les 50 millors pastisseries de Catalunya. 

17 desembre 2024

Regió7