Els impulsors proposen al consistori una nova fórmula perquè admeti a tràmit la votació popular sobre l'ampliació de l’escorxador i la planta de biogàs
Concentració a Moià contra l’ampliació de l’escorxador, l'any passat / Arxiu particular
Queralt Casals
Moià 22 GEN 2025 6:25
Arran de la resolució de la Comissió de Control de les Consultes Populars no Referendàries de la Generalitat, que ordena a l’Ajuntament de Moià que admeti a tràmit la votació popular sobre l’ampliació de l’escorxador i la construcció de la planta de biogàs, els promotors de la consulta han proposat al consistori una nova pregunta, que és el principal punt de discrepància, amb la voluntat d’arribar a un acord. Tot i que no hi ha hagut un contacte directe entre les dues parts, l’Ajuntament també va mostrar en el darrer ple municipal la seva voluntat de tirar endavant la consulta, sempre que la pregunta i l’exposició de motius «s’ajustin a la realitat i a la norma».
La Consulta Popular no Referendària per Iniciativa Ciutadana sobre la requalificació dels terrenys del Pla de Castellnou per a l’ampliació de l’escorxador i la construcció de la planta de biogàs municipal, continua el seu periple perquè l’Ajuntament de Moià li doni llum verda. La setmana passada, la Comissió de Control va emetre un acord que «ordena» a l’Ajuntament de Moià a admetre a tràmit la sol·licitud de la consulta. D’aquesta manera, donava resposta al recurs administratiu que va presentar la Comissió Promotora després que el consistori rebutgés la proposta al·legant, entre altres aspectes, que la memòria explicativa i la pregunta formulada pels promotors no s’ajustaven a la llei.
L’òrgan de la Generalitat considera que no es dona «la causa legal d’inadmissibilitat de la sol·licitud» i ordena al consistori a admetre-la a tràmit, però puntualitza que s’ha de fer «una vegada la comissió promotora de la consulta hagi esmenat els errors que hi puguin haver en el redactat de la pregunta i la memòria explicativa». En aquest sentit, els promotors han presentat a l’Ajuntament una nova pregunta i li han demanat aclariments sobre quines parts de la memòria «no són ordenades, clares, ni veraces per valorar si cal que canviem algun aspecte».
Per la seva banda, en el darrer ple municipal, i davant les preguntes de l’oposició, l’alcalde de Moià, Dionís Guiteras, va reiterar que «la pregunta i l’exposició de motius no s’ajustaven a la realitat, ni a la norma». Segons Guiteras, «la pregunta no és clara, ni concisa, ni directe». En aquest sentit, va mostrar la seva voluntat «d’arribar a un acord» i «trobar el punt en comú» amb la comissió promotora «perquè si s’ha de fer la consulta sigui amb el màxim de garanties democràtiques i on tothom se senti representat».
Desacord en la pregunta
A través d’un decret d’alcaldia del 20 de desembre passat, l’Ajuntament de Moià, argumentava la seva negativa a la celebració de la consulta basant-se en diferents consideracions jurídiques, entre les quals destacava la pregunta formulada. Considerava que no s’ajustava a la llei perquè requereix que sigui formulada «de forma neutra, clara i inequívoca» i, segons el consistori, suggereix que és l’Ajuntament qui requalifica els terrenys i aquesta informació no és correcte.
Per aquest motiu, la nova pregunta que proposa la comissió promotora per arribar a un acord ha suprimit l’Ajuntament de Moià com a subjecte, de manera que la nova formulació seria: «Està d’acord que es requalifiquin els terrenys del Pla de Castellnou per permetre l’ampliació de l’escorxador i construir la planta de biogàs?».
Ara, les dues parts hauran de llimar diferències i posar-se d’acord en el redactat de la pregunta perquè finalment s’admeti a tràmit la consulta. En cas que prosperi, els promotors hauran d’aconseguir el 10% de signatures del cens de majors de 16 anys per tirar endavant la iniciativa, que haurà d’organitzar l’Ajuntament.
22 gener 2025