24 de febr. 2021

El risc de rebrot i la velocitat de contagi tornen a empitjorar al Bages

El nombre d'ingressats i de víctimes és el més baix en 4 mesos però estan remuntant els indicadors de la pandèmia francesc galindo manresa 24.02.2021 | 13:12



Realització de proves PCR a Manresa Arxiu/Oscar Bayona

Althaia i Sant Andreu van comunicar dimarts les xifres setmanals menys dolentes en quatre mesos, però el risc de rebrot augmenta.


L'epidèmia no dona treva. La comunicació de dades d'afectació de la covid-19 que fan Althaia i Sant Andreu els dimarts va oferir les xifres menys dolentes dels darrers quatre mesos, però els indicadors de risc de rebrot i de velocitat de contagi que ofereix la Generalitat amenacen la millora de la situació a Manresa i al conjunt el Bages.

Segons les xifres que publica el Departament de Salut de la Generalitat, el risc de rebrot de l'epidèmia era a Manresa el dia 20 de febrer- el darrer amb dades disponibles- de 329 punts, un indicador força superior al del dia 16, que va ser de 179. Pel que fa a la velocitat de contagi era d'1,37.

Tots dos indicadors es troben per sobre de la mitjana catalana, que és de 273 punts de risc de rebrot i 1,01 de velocitat de transmissió, i van a l'alça.

El mateix passa al Bages, que el dia 17 de febrer tenia 204 punts de risc de rebrot, el dia 19, 225 i el dia 20, 235. En aquest cas, però, malgrat la tendència a l'alça el risc de rebrot es troba per sota de la mitjana catalana.

Així que, per una banda els nous positius diaris a la comarca han anat a la baixa i, segons les darreres dades, són 25 quan la setmana anterior eren 27 i si es retrocedeix dues setmanes més enrere n'hi havia més del doble: 58. Però, per l'altra, el risc de rebrot creix i la velocitat de contagi és de 1,13, superior a la mitjana catalana, que és d'1,01.

Indicadors elevats

Pel que fa a la situació d'altres comarques de l'àmbit de cobertura del diari, el Solsonès continua com la segona comarca amb el risc de rebrot més elevat de Catalunya, amb 982 punts, i malgrat portar dos dies de baixada, ja que havia estat a 1.213 punts.

La Cerdanya és la tercera comarca amb pitjor índex de risc de rebrot de l'epidèmia, amb 913 punts.

Per empitjorar-ho encara més cal dir que el dia anterior era la quarta comarca, amb 759 punts, així que la seva situació en relació a la resta de comarques catalanes no millora sinó a l'inrevés.

Pel que fa al Moianès, continua com a vuitena comarca, amb 506 punts inferiors als 511 del dia anterior.

L'altra cara de la moneda l'ofereix el Berguedà, que és la segona comarca amb menys risc de rebrot de tot Catalunya i un índex de 49.

Una altra mala notícia és que la Cerdanya ha superat el Moianès en màxima velocitat de contagi.

La Cerdanya i el Moianès s'han intercanviat les posicions com a comarques on hi ha la màxima velocitat de transmissió del virus a Catalunya.

Segons les darreres dades facilitades pel Departament de Salut de la Generalitat, la Cerdanya és la comarca Catalana amb major índex de contagi del virus, 2,54, -el que vol dir que cada infectat el transmet a 2,5 persones- i el Moianès la segona, 2,24. Mentre que el dia anterior era a l'inrevés.

El Solsonès ocupa la cinquena posició, amb 1,54, mentre que el Berguedà és la segona per la cua i un índex de 0,48.

L'Alt Urgell presenta 147 punts de risc de rebrot i una velocitat de transmissió d'1,75 mentre que a l'Anoia són 285 i 0,83.

24 febrer 2021

Regió7