1 d’abr. 2021

Unió de Pagesos dona suport al nou escorxador de Moià



abril 1st, 2021 Dídac Garcia


L’organització sindical majoritària dels pagesos de Catalunya s’ha manifestat a favor de l’escorxador modular de baixa capacitat que s’ha de construir properament al Moianès. El projecte compta amb la implicació dels ramaders de la zona, així com també les entitats i les administracions comarcals. Aquest escorxador donaria cobertura a aquells ramaders del sector boví, oví i cabrum que a hores d’ara s’han de desplaçar a 60 quilòmetres com a mínim per sacrificar els seus animals.

El sindicat considera que és una “proposta excel·lent” per donar resposta als ramaders d’aquest sector i denuncia tant la falta d’escorxadors com la reducció d’espècies a què es dediquen els que encara queden actius a Catalunya. Una problemàtica que Unió de Pagesos també ha traslladat al Departament de Salut i al d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació. Segons diuen, la solució podria venir per la recuperació d’escorxadors municipals o l’establiment de nous equipaments de petita capacitat, com el que està projectat al Moianès. Gràcies a aquests escorxadors de proximitat, el sindicat considera que es podria potenciar el segell de venda de quilòmetre zero i circuit curt que suposaria augmentar la venda directa en zones properes.

Tot i això, Unió de Pagesos alerta de la necessitat d’ajudes de caràcter econòmic per assegurar la viabilitat d’aquests projectes. Demanen que aquestes iniciatives estiguin incloses dins la nova Política Agrària Comuna, la PAC, de manera que puguin complir amb les normatives sanitàries de l’Estat espanyol i la Unió Europea. Amb tot, el sindicat recorda que l’activitat ramadera ajuda al manteniment del paisatge i la prevenció d’incendis, a més de tenir un impacte ambiental que consideren positiu.

1 abril 2021

OnaMoianès