26 de gen. 2023

Tornen a destrossar el 'Guernica' de l'1-O de Moià

Aquest cap de setmana es va fer la reinauguració de la peça, situada ara en una paret de Les Faixes, i cinc dies després ha aparegut tacada de pintura

Pau Brunet | @paubrunet Redacció
Manresa | 26·01·23 | 21:25 | Actualitzat a les 21:30


 

El 'Guernica' de Moià, tacat de pintura Edu Altarriba/Twitter


Uns desconeguts han destrossat de nou el mural que Moià té dedicat a l'1 d'Octubre i que s'inspira en el Guernica de Picasso. Així ho ha denunciat aquest dijous a la tarda a Twitter un dels seus creadors, l'il·lustrador moianès Edu Altarriba. "Ens han tornat a xafar el mural. Són com un gra al cul, molesta però lògicament no fa canviar d'opinió, ans al contrari. Com ja vaig dir una vegada, el poble construeix i el feixisme destrueix. Seguim", ha piulat.

Una primera versió de l'obra, dissenyada i pintada el 2020 per Altarriba juntament amb Irene Martí per encàrrec de l'ANC, va durar només quatre dies. El particular Guernica de Moià es va col·locar en una paret de la plaça del CAP. L'ANC volia un mural que recreés i deixés memòria dels fets i de les sensacions d'aquella jornada del 2017, amb motiu del seu tercer aniversari. Va deixar la proposta a mans d'Altarriba, que va fer una fusió entre la reconeguda obra de Pablo Picasso i els fets de l'1-O. Un mural que es va imprimir sobre lona de 6,40 metres d'amplada per 3 d'alçada i instal·lar damunt d'una estructura de fusta per donar-li estabilitat. Un grup ultra, però, el va despenjar.


El desembre següent es va tornar a penjar, aleshores, però, pintat directament sobre la paret. I allà va seguir fins que ara farà un any aproximadament, segons ha explicat Altarriba a Regió7, algú el va malmetre de nou. L'opció de l'ANC de Moià va ser no desistir, però en aquesta ocasió el Guernica es va pintar en una paret de l'edifici de l'espai cultural Les Faixes i amb unes dimensions majors. Tot i que els treballs es van dur a terme a l'estiu, la inauguració oficial no es va fer fins aquest cap de setmana passat. I avui, només cinc dies després, ha tornat a aparèixer malmès, tacat amb pintura.

Al mural s'hi reprodueixen i identifiquen perfectament algunes de les imatges més icòniques del Guernica original (quadre cubista que expressa la visió personal de Picasso del bombardeig de la població biscaïna durant la Guerra Civil Espanyola, el 26 d'abril del 1937), com els rostres que en reflecteixen l'horror, mesclades amb elements representatius de l'1 d'octubre del 2017.

Consultat per aquest diari, Altarriba explica que no sap què passarà amb l'obra ja que és l'ACN qui se'n fa càrrec.

26 gener 2023

Regió7