17 d’ag. 2023

La Festa de l’Arbre Fruiter sedueix Moià en la seva edició més musical

El president d’honor d’enguany, el pianista Albert Guinovart, fa embadalir el públic amb les seves actuacions, mentre que el premi al civisme reconeix la trajectòria de l’Espai Musical de Moià

49

La Festa de l’Arbre Fruiter de Moià, en fotos Oscar Bayona


Jordi Escudé
Moià | 17·08·23 | 22:02 | Actualitzat a les 09:35


S’ha escoltat en viu i en directe, i ha estat present en tots els discursos. La música era el fil conductor de la 118 edició de la Festa de l’Arbre Fruiter de Moià, que s’ha celebrat aquest dijous al vespre amb el reconegut pianista i compositor Albert Guinovart com a president d’honor i gran reclam del certamen d’enguany.


La festa, que ha mantingut el format renovat introduït ara fa un any amb activitats tot el dia, iniciava a les 7 l’acte central de la tarda, que ha portat unes 300 persones al parc municipal. Abans, el mateix Guinovart ha estat l’encarregat d’abocar la primera palada de terra a l’arbre fruiter, en aquest cas un cirerer que, com ja és tradició, cada any es planta en algun indret del parc. Hi ha arribat en comitiva des de l’Ajuntament (on ha signat el llibre d’honor), acompanyat de l’alcalde, Dionís Guiteras, i d’altres autoritats, a banda dels gegants, els grallers i el Pollo.


L’acte, que ha inclòs els tradicionals lliuraments de premis als treballs d’alumnes de les escoles i l’institut, i l’homenatge a la vellesa, s’ha allargat durant una hora i mitja en la qual s’han anat intercalant peces interpretades en directe per Guinovart, que ha captivat un públic atent i que responia amb forts aplaudiments. El moment clau arribava amb la interpretació sorpresa del tema «Per què he plorat», de «Mar i Cel», que el mateix Guinovart va composar el 1988, i que a Moià ha comptat amb l’acompanyament de l’artista local Clara Renom. Una estona després, tots dos culminaven l’acte amb l’himne de la festa i amb el públic d’empeus.


Com a president d’honor, Guinovart ha parlat amb música però també amb veu, amb un discurs d’agraïment cap a una vila que ha definit «com la meva segona casa» perquè «sempre m’ha obert els braços i m’hi he sentit molt estimat». I és que, un dels motius que l’han portat a ser el president d’honor d’enguany són els vincles que el compositor sempre ha tingut amb Moià, on fa 25 anys oferia el concert de constitució de les Joventuts Musicals de Moià, i també ha estat un dels participants més assidus del Festival Internacional de Música Fracesc Viñas, en honor al tenor de Moià. Hi havia actuat acompanyant Victòria dels Àngels, de qui explica que va comprendre la bona acollida que diu que sempre ha trobat entre el públic de Moià.

La Festa també ha tingut un reconeixement per l’Espai Musical, una entitat nascuda el 2017 «que apropa la música a gent de totes les edats, amb una funció social, educativa i d’integració molt important». Així descrivia el conductor de l’acte els motius que han portat a escollir aquesta entitat com a mereixedora del Premi Francesc Viñas al Civisme d’enguany, i que recollien dos dels seus impulsors, Queralt Valls i Dani Vallejo. En el seu discurs destacaven les inquietuds que el 2017 van portar diversos joves vinculats a l’Orquestra de Collsuspina a crear l’Espai, per donar l’oportunitat a tothom qui ho vulgués d'integrar-se en el món de la música, «portar la música en esdeveniments», i «fer de la música una eina educativa i social», malgrat les dificultats «i els sacrificis» que això comporta.

L’homenatge a la vellesa ha estat l’altre gran pilar de la celebració. Enguany era per a Rosa Maria Valldeoriola i Lluís Serra, un matrimoni «de moianesos de tota la vida», i amb 7 nets. Ella modista, i ell, fuster, futbolista i «molt culer».

17 agost 2023

Regió7