16 d’ag. 2023

Ecologistes del Moianès reclamen la preservació d’una planta protegida, afectada per les obres de la C-59

El col·lectiu El Fanal lamenta que s’estiguin malmetent colònies de Salvia valentina, malgrat estar catalogada i haver-ne alertat


Tram on, segons El Fanal, ja s'ha afectat la planta CONSERVEM EL MOIANÈS
16·08·23 | 06:25


Ecologistes del Moianès, a través de l’entitat El Fanal, denuncien que les obres que està executant el Departament de Territori de millora de la carretera C-59 entre Moià i Sant Feliu de Codines no estan tenint en compte la preservació d’una planta protegida i que, diuen, ja hauria estat malmesa en alguns punts per aquests treballs.


Es tracta de la Salvia valentina, espècie inclosa al Catàleg de Flora Amenaçada de Catalunya, sota la categoria de «vulnerable». Segons detalla l’entitat en un comunicat, es tracta d’un endemisme (és a dir, propi i autòcton d'una contrada concreta) de l’est de la Península Ibèrica que, a Catalunya, té la majoria de les poblacions actuals localitzades al Moianès i a alguns pocs punts de la plana del Vallès. I, precisament, en posen en relleu que «n tractar-se d’una espècie amenaçada no es pot destruir, mutilar, tallar o arrancar. Tampoc es poden recol·lectar llavors ni pol·len».

Els ecologistes exposen que algunes de les poblacions d’aquesta planta es troben als marges de la carretera i també als entorns, i asseguren que «una part ja han estat arrancades per les obres». L’afectació, segons detallen, es preveu especialment important a les parades d’autobús que el projecte preveu a La Franquesa, La Gònima i La Coma de Sant Jaume.



Punt de la carretera, amb Moià al fons, on encara hi ha la planta però se n'ha afectat EL FANAL

En el seu escrit, El Fanal lamenta la situació actual malgrat, expliquen, el mes d’abril del 2022 «membres de la nostra entitat i de Conservem Moianès vam poder consultar el projecte de les obres. En tractar-se d’una obra de millora no estava sotmesa a avaluació ambiental, però un cop analitzat el projecte vam decidir enviar unes consideracions a tots els Ajuntaments afectats, al Consell Comarcal del Moianès, al Departament d’Acció Climàtica i a la direcció general d’infraestructures de mobilitat per diversos temes que l’apartat d’impacte ambiental del projecte constructiu havia passat per alt». Assenyalen que l’aspecte més preocupant és la presència d’aquesta planta protegida a la vora de la carretera (entre l’hípica el Grèbol i La Fàbrega).

El Fanal assegura que de l’escrit que va enviar a totes les administracions no en va tenir cap resposta, i que el 17 de juny d’enguany, «quan vam veure que les obres de la cuneta afectaven directament aquesta planta, vam avisar als agents rurals que són els encarregats de fer complir la normativa de protecció de la flora i la fauna. Immediatament van parar aquesta part de les obres perquè el què s’havia fet és considerat delicte ambiental». Segons hi afegeix, a partir d’aquí «la Generalitat va contractar un botànic per analitzar quantes plantes havien estat afectades i quantes quedaran afectades quan es reprenguin les obres». I apunta que les actuacions que s’haurien de dur a terme són «el transplantament, a la tardor, de les plantes que seran afectades i recol·lecció de llavors per la seva germinació fora de lloc. I, posterior, transplantament an àrees potencialment aptes». L’entitat lamenta que recentment «les obres de la parada de bus de La Gònima s’han reiniciat, afectant unes quantes plantes més».

El col·lectiu ecologista demana mesures i es pregunta «de què serveix la normativa de protecció de la flora i la fauna si ningú fa res per fer-la complir, tot i estar avisats tres vegades?». També es demana com és que «tot i ser pública la distribució d’aquestes plantes protegides (es pot consultar a internet), haver rebut el nostre escrit fa un any, havent passat els rurals a actualitzar l’inventari, havent avisat novament al juny... perquè al final hem de ser persones voluntàries les que hem de reclamar que es compleixi la normativa vigent?». 

16 agost 2023

Regió7