8 de set. 2023

La Generalitat forçarà el lloguer de terres en desús per al conreu i les pastures

El conseller David Mascort presenta a Moià la creació del Registre de Terres de Catalunya, que s’aprovarà dimarts

Jordi Escudé
Moià | 08·09·23 | 14:22


 

El conseller Mascort, tercer per l'esquerra, en un afinca de Moià, aquest divendres OSCAR BAYONA


La Generalitat vol fer que les parcel·les agràries en desús que hi ha repartides per tot el territori català, tornin a ser productives, si cal forçant els seus propietaris a posar-les al mercat de lloguer a un preu mínim fixat per la mateixa administració. L’objectiu és crear un Registre de Terres a disposició de futurs pagesos o d’altres que vulguin ampliar la seva explotació, una iniciativa que el Govern preveu aprovar dimarts, i que el conseller d’Acció Climàtica, David Mascort, ha presentat aquest divendres a la finca Cosme Homs de Moià.

Ja fa temps que el departament treballa en el disseny d’aquesta proposta, que ha de contribuir a fomentar l’activitat agrària partint del fet que en els últims 20 anys a Catalunya s’han perdut al voltant d’unes 100.000 hectàrees conreables, i en canvi, «sovint, el problema de dedicar-se a la pagesia és que no es té accés a la terra», segons ha apuntat el conseller. Per això s’impulsarà un registre públic de propietats amb terres abandonades, o susceptibles de ser-ho, perquè puguin tornar a produir, amb un arrendament d’un mínim de 7 anys al pagès que les exploti.

La iniciativa es dirigeix a qui es vulgui incorporar al món de la pagesia, prioritzant persones joves i especialment dones, i també a professionals que ja fa temps que s’hi dediquen però que volen ampliar la seva explotació. El primer pas, per part del departament, serà la identificació de totes les terres susceptibles de formar part d’aquest registre. Es farà mitjançant trobades amb els propietaris, a qui se’ls explicarà la proposta, i en cas que es determini que té terres en desús, s’incorporaran al registre. Si en el pitjor dels casos, el propietari es nega a col·laborar, l’administració li podrà expropiar l’ús de la terra en qüestió (no la propietat) per forçar-lo a l’arrendament. En qualsevol cas, el preu mínim de partida el fixarà la mateixa administració en base a cada zona i a les característiques de la parcel·la, si bé propietaris i arrendataris després podran renegociar-lo.

I és que, la funció bàsica de la Generalitat serà la de crear el registre i posar en contacte propietaris i pagesos, «amb una eina clau per no perdre més terres i poder recuperar parcel·les adormides», segons apuntava el conseller, que també ha posat en valor «la incorporació de nou talent a l’activitat agrària», que es pot aconseguir amb aquesta iniciativa.

La idea és poder disposar ja d’un primer paquet de parcel·les en els propers mesos, abans d’acabar l’any. S’obrirà un termini perquè les persones interessades escullin la parcel·la que volen, i en cas de coincidir més d’un aspirant, s’establirà un sistema de prioritats, en base a la joventut de l’aspirant o a la proximitat del lloc de residència respecte la parcel·la, entre altres. 

8 setembre 2023

Regió7