6 d’oct. 2023

Cinc municipis del Bages i el Moianès ja reciclen més del 75% de les deixalles

Navàs, Rajadell, Sant Feliu, Calders i Monistrol de Calders porten només una quarta part de la brossa a l’abocador


Implantació del sistema de contenidors amb accés restringit, l'any 2019 ARXIU/CONSORCI DE RESIDUS


David Bricollé
Manresa | 06·10·23 | 06:25


Cinc municipis integrats dins el Consorci del Bages per a la Gestió de Residus han aconseguit situar-se ja en un índex de reciclatge per damunt del 75%, segons dades d’aquesta entitat. És a dir, només una quarta part de les deixalles que generen va al rebuig i, per tant, acaba a l’abocador. Són poblacions on el seu índex està més de 20 punts percentuals per damunt de la mitjana de les poblacions consorciades (Bages i Moianès), que el 2022 va ser del 54%.


En concret, els municipis que han aconseguit aquesta fita de generar una proporció molt baixa de rebuig són tres del Bages (Navàs, Rajadell i Sant Feliu Sasserra) i dos del Moianès (Calders i Monistrol de Calders). Tots ells ja fa uns anys que van apostar pels nous models de recollida selectiva, majoritàriament, en aquests cinc casos, pel porta a porta. L’excepció és Rajadell, que és un dels primers de la comarca que va introduir el sistema de contenidors amb accés restringit, que s’activen mitjançant targetes personalitzades (ja ho va introduir en la fase de prova pilot).

Dels quatre restants destaca especialment el cas de Navàs, ja que de tots ells és clarament el municipi més gran, tant en habitants (més de 6.000) com en terme municipal (80 km2). Va implantar el servei el gener del 2018 i, a més a més, va ser el primer que va apostar per fer una gestió directa del servei i municipalitzar-lo.


També amb porta a porta i amb gestió municipalitzada del sistema de recollida (tot i que integrat dins del Consorci perquè la fracció resta es porta a l’abocador de Manresa) s’hi va posar Monistrol de Calders el maig del 2021. I amb el mateix model de cubells i recollida diferenciada per dies hi ha Sant Feliu Sasserra i Calders. En aquest darrer cas, per exemple, el sistema es va posar en marxa el març del 2019, i en aquests quatre anys ha aconseguit capgirar per complet la dinàmica del reciclatge. En aquell moment, el municipi reciclava només una quarta part de la brossa que generava. Ara és una quarta part el que acaba al dipòsit controlat de Bufalvent.

En el conjunt de municipis que integra el Consorci del Bages per a la Gestió de Residus (que com es deia també inclou part del Moianès), de les gairebé 90.000 tones de residus que van generar globalment l’any passat, 48.522 es van reciclar, el que suposava gairebé un 54% del total amb un augment de prop de tres punts percentuals de mitjana respecte del 2021.

Les xifres constaten una tendència creixent, que sobretot ve marcada per la implementació, com es deia, de nous models de recollida selectiva, cada vegada més estesos entre els municipis consorciats. De fet, hi ha grans diferències entre els que apliquen models com el porta a porta o el de contenidors tancats i els que mantenen els tradicionals contenidors d’aportació voluntària. I així ho indiquen les dades. Al llarg del 2022 es van apuntar als nous sistemes de porta a porta o contenidors tancats municipis com Sallent, Cardona, Sant Feliu Sasserra, el Pont de Vilomara o Fonollosa, que s’afegien a altres on ja fa temps que funcionen amb models d’alt rendiment, com Santpedor, Artés, Navarcles, Navàs, Avinyó o Balsareny, entre altres. 

6 octubre 2023

Regió7