13 de des. 2023

Entitats ecologistes tallen la carretera a Calders contra els macroprojectes energètics

Ha estat un dels punts de la mobilització que ha convocat la Xarxa Catalana per una Transició Energètica Justa






Tall de carretera i acció informativa aquest migdia, a Calders Oscar Bayona

Queralt Casals
Calders | 06·12·23 | 12:12 | Actualitzat a les 15:29


Plataformes i col·lectius ecologistes del Moianès que formen part de la Xarxa Catalana per una Transició Energètica Justa han dut a terme aquest dimecres talls de circulació intermitents, d’uns 15 minuts, a la carretera de Manresa a Moià a l’alçada de l’accés a la Colònia Jorba, a Calders, per denunciar els tres macroparcs fotovoltaics que hi ha projectats a la comarca. Una vintena de persones han participat en la iniciativa amb l’objectiu d'informar els conductors sobre els parcs solars previstos al Canadell i les Quingles, de Calders, i al Prat, de Moià. Aquesta ha estat una de la dotzena de mobilitzacions que han tingut lloc en diferents punts de Catalunya per reclamar al Govern de la Generalitat que «deixi d'impulsar una transició energètica injusta i antiecològica basada en macroprojectes privats i extractivistes».


La mobilització de Calders, que ha tingut lloc de les 12 a les dues del migdia, ha provocat cues intermitents de vehicles que els activistes han aprofitat per informar els conductors dels projectes de macroparcs que hi ha al Moianès i recollir signatures en contra de la seva creació. La protesta estava encapçalada per pancartes on es podia llegir lemes com «El Canadell amenaçat per l'afany capitalista de Meroil», «Camps en perill, defensem la terra», «Les Quingles amenaçat per l'afany capitalista de Voltalia» o «No als macroparcs, estimar la terra és defensar-la». En general, la resposta dels conductors ha estat receptiva.

Primer tall de carretera a Calders, aquest migdia OSCAR BAYONA


Paqui Cruz, membre de la plataforma d'entitats Moianès pel Decreixement, integrada per diferents col·lectius de caràcter ecologista i social, destacava durant l’acció que els parcs projectats «no suposaran cap benefici pel poble i destruiran el territori i la biodiversitat del voltant». La protesta organitzada pretenia ser «amable» i tenia com a principal objectiu «informar a la gent perquè, com a mínim, sigui sobirana i pugui decidir si hi està d’acord o no». Segons Cruz, els col·lectius ecologistes del Moianès treballen alternatives a aquests macroparcs com «són les comunitats d’autoconsum compartit» i defensen les energies renovables «però no així, no destrossant l’entorn perquè al final es beneficien uns pocs a canvi de destrossar el terreny».

En la mateixa línia, Pep Torné, de la plataforma Salvem Calders, afegia que «no és el model que volem pel país i per la gent». La creació de grans parcs solars, apunta, «és un problema per la pagesia, que perdrà camps de conreus, i pels veïns que vivim d’acord amb aquest paisatge i és un dels nostres valors».

En el cas del Moianès, entitats ecologistes, encapçalades pel col·lectiu El Fanal ja fa setmanes que van posar en marxa una campanya ciutadana, que inclou una recollida de signatures, per frenar el que qualifiquen de «macro projectes de renovables» que s’estan tramitant a la comarca, i que ara mateix es concreten en tres propostes que sumarien una superfície de prop de 65 hectàrees de terreny, l’equivalent a 65 camps de futbol.

Dels tres projectes de camps solars que hi ha sobre la taula, els dos de més envergadura es plantegen a Calders i el tercer a Moià. En concret, els dos primers són el del Canadell (22,8 hectàrees i 34.186 plaques solars), que ja està aprovat, i el del Pla de les Quingles (35,9 ha i 43.680 plaques), i el tercer al sector del Prat de Moià, de 6,6 hectàrees de superfície i 5.280 plaques.
Acció reivindicativa d'aquest migdia a la carretera de Calders OSCAR BAYONA

La Xarxa Catalana per una Transició Energètica Justa, que aplega un centenar de plataformes d'arreu de Catalunya, ha fet aquesta convocatòria per, amb les aturades, fer-se sentir i informar els conductors de quina manera s'estan implantant els projectes d'energia renovable a través del repartiment d'uns díptics. S'han fet talls en diferents punts de la geografia catalana, i en el cas de la Catalunya Central també a Copons, a l’Anoia, una de les comarques on planen més projectes.

Les entitats convocants es mostren especialment crítiques en com s'està fent la tramitació del Pla Territorial Sectorial per al Desenvolupament de les Energies Renovables a Catalunya (PLATER). Critiquen que, mentre no hi ha aquest document en marxa, la Generalitat «està aprovant un munt de macroprojectes arreu del territori. S'han posat a fer el document quan ja han donat via lliure a molts projectes i s'ha permès que se'n presentessin moltíssims més», denuncien. A més, també critiquen que aquest document s'està elaborant sense tenir en compte la participació ciutadana. 

6 desembre 2023

Regió7