20 de des. 2023

La indústria del metall concentra el 22% de la facturació de les empreses del Bages

El 2021 la comarca va recuperar el nivell de facturació precovid, però va créixer per sota de la mitjana de la demarcació de Barcelona

Carles Blaya
Manresa | 20·12·23 | 06:30 | Actualitzat a les 11:10




Fotograifa aèria del pla de Bages, en una imatge d'arxiu Arxiu/Josep Rojas


La indústria del metall al Bages, que està concentrada principalment als municipis de Santpedor i Sant Fruitós, suposa el 22,2% de la facturació global de les empreses privades de la comarca, segons es desprèn del darrer informe «Estructura empresarial de la província de Barcelona», que elabora la Diputació de Barcelona en col·laboració amb l’Ajuntament de Manresa (un dels coautors és el tècnic manresà Ramon Culleré). El sector del metall és clau en l’evolució econòmica bagenca en generar 1.489 milions d’euros, més d’una cinquena part del 6.767 milions de la facturació de les 3.018 empreses de la comarca.


Segons l’estudi, que es va presentar ahir, però que recull dades del registre mercantil de l’exercici 2021, aquell any la comarca del Bages va recuperar el nivell de facturació previ a la pandèmia, amb un increment del 12,1% respecte del 2020. Amb tot, va ser un augment inferior al de la mitjana de la demarcació de Barcelona (13,3%). Quant a la xifra de negoci per càpita, el del Bages va ser de 37.413 euros, el que suposa el 12,2% en relació al 2020. Van ser vuit dècimes per sota de la mitjana del territori.


Al conjunt de la província, el creixement més elevat respecte del 2020 va ser el de l’Anoia (26,8%), mentre que el del Berguedà (14,2%) també es va situar per sobre de la mitjana del territori. En canvi, el Moianès va ser la comarca de la demarcació amb un menor increment de la facturació empresarial, del 3,2%.


Segons l’estudi de la Diputació, el sector primari concentra el 5% de la facturació al Bages, la construcció el 6,9%, els serveis el 35,4% i el secundari el 52,7%. En l’estudi, la comarca és la segona del territori en volum de negoci del primari (338 milions d’euros), gràcies, destaca l’informe, a la presència de la indústria extractiva. De fet, prop del 59% del volum de negoci d’aquest subsector a la província es concentra al Bages, amb Iberpotash (243 milions), el sector de la pedra al Bages sud i la salinera de Cardona.
 

El Berguedà
Al Berguedà, el volum de negoci del sector de la construcció és, en termes relatius, el més elevat de la província, amb un total de 124 empreses. També destaca el volum de negoci del sector primari a la comarca, que l’informe situa com el més elevat de la província, especialment per l’activitat de l’empresa Remco (centrada en el sector miner i el manteniment industrial), amb una facturació de 26 milions d’euros.

En termes de xifra de negoci total, la comarca va superar en escreix la seva situació prepandèmica, ja que l’impacte de la covid-19 va ser el 2,2% del 2019 al 2020, mentre que d’aquest any al 2021 l’augment va ser del 14,2%. Amb tot, la projecció de facturació de l’informe per al 2022 preveu un augment del volum de negoci del 9,1% al Berguedà, 3,8 punts percentuals per sota del previst al conjunt de la província.
 

L'Anoia i el Moianès
A l’Anoia, el pes industrial és elevat, del 36,4% sobre el total. Dels 1.738 milions de xifra de negoci de la indústria, 362 milions d’euros procedeixen del paper i arts gràfiques; 305 milions d’euros de la indústria de fabricació de vehicles de motor i altres materials de transport; i 300 milions d’euros del tèxtil, confecció, cuir i calçat. Després de l’espectacular increment de la facturació del 2021 (el doble que al conjunt de la demarcació), segons la previsió que fa l’estudi de la Diputació la comarca encara hauria continuat creixent per sobre de la mitjana durant el 2022, concretament 0,8 punts percentuals per damunt del 13% esperat per al conjunt del territori.

Quant al Moianès, amb l’evolució més moderada de la província, hi destaca la indústria de productes alimentaris i begudes, un sector que genera el 61% de la facturació comarcal, amb un volum de negoci de 192 milions d’euros.

Per al Moianès (on la covid no va tenir un impacte negatiu en termes de facturació empresarial) es preveu que el 2022 el creixement hagi estat del 8,7%, per sota de la mitjana territorial. 

20 desembre 2023

Regió7