16 de gen. 2024

Solsona i Moià han superat el límit diari de consum d’aigua per habitant durant el 2023

Les dues poblacions registren una despesa hídrica mitjana superior a la màxima que permet l’Agència Catalana de l’Aigua

Marc Llohis
Manresa | 16·01·24 | 06:30




El pantà de la Llosa del Cavall es troba a un 17,33% de la seva capacitat total Arxiu/Arnau Valverde


Les dades més recents publicades per l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) assenyalen Solsona i Moià com les capitals de comarca de la Catalunya Central amb una major despesa d’aigua diària per habitant. El consum mitjà durant els primers onze mesos de l’any a la capital del Solsonès va ser de 273 litres, mentre que a la del Moianès es va enfilar fins als més de 244. Ambdues xifres superen amb escreix el topall de 210 litres diaris per habitant actual que permet l’estat de preemergència decretat pel govern.


La despesa a aquestes dues capitals de comarca duplica amb solvència els 117 litres diaris per habitant que consumeix de mitjana cada ciutadà a Catalunya. De fet, el consum al municipi solsoní es queda a punt de triplicar el límit mínim que l’Organització Mundial de la Salut (OMS) considera necessari, 100 litres diaris per habitant.


Pel que fa a la resta de capitals de la Catalunya Central, Berga, Manresa i Prats de Lluçanès també sobrepassen la mitjana catalana, amb 189, gairebé 182 i 174 litres diaris per habitant respectivament. Totes elles, però, no haurien de patir en cas que el govern fes un pas més, i decretés l’estat d’emergència. Una situació que limitaria el consum a 200 litres diaris per habitant a cada municipi.


Les dades de l’ens públic amb competència integral per a gestionar el cicle integral de l’aigua a les Conques Internes de Catalunya assenyalen a l’Espunyola (800), Montmajor (731) i Sagàs (556), com els municipis que registren un consum més elevat. Una circumstància que es pot deure a la gran quantitat d’aigua que s’ha de destinar a municipis on pren força el sector primari sumat al baix nombre d’habitants.

Quant a la resta de poblacions del Solsonès amb, com a mínim, un mes amb un consum superior al límit que podria establir el govern, destaquen els més de 406 litres per habitant diaris registrats a la Coma i la Pedra. Una dada que es podria explicar per l’elevat nombre de segones residències existents al municipi i a la important afluència de visitants durant tot l’any a la zona, ja que és rellevant recordar que la urbanització del Port del Comte forma part del municipi. El segueixen la resta de poblacions que conformen la Vall de Lord, Guixers i Sant Llorenç de Morunys, amb una despesa mitjana de quasi 233 i més de 192 litres diaris per habitant respectivament. Xifres que, com en el cas anterior, poden explicar-se a causa del consum de segones residències i, per tant, litres d’aigua consumits per persones que no resideixen al poble.

El dos darrers municipis del Solsonès que apareixen a la llista són Clariana de Cardener i Olius. El primer s’apunta un consum diari per habitant d’una mica més de 176 litres. Encara amb un important marge per a arribar al possible topall que podria establir el govern de 200 litres diaris per habitant, en cas de decretar l’estat d’emergència per sequera. El llistat el tanca Olius, amb una mitjana de consum de 139 litres.


La possibilitat de limitar encara més la despesa diària d’aigua per habitant ve derivada de la situació límit a la qual es troben les Conques Internes de Catalunya. Embassaments que, avui, només acumulen el 16% dels 700 hectòmetres cúbics totals que podrien emmagatzemar en cas d’estar plens. 

16 gener 2024

Regió7