7 de set. 2024

Moià remodelarà l'avinguda de la Vila per fer-la més segura i apta per als vianantsMoià remodelarà l'avinguda de la Vila per fer-la més segura i apta per als vianants

S’ampliaran voreres, es traurà aparcament, i s'alçarà el nivell dels passos zebra, que actuaran com a reductors de la velocitat


Un tram de l'avinguda, on s'intervindrà / Ajuntament de Moià

Redacció | Jordi Escudé
Moià 07 SET 2024 6:30

L’Ajuntament de Moià intervindrà properament a la cèntrica avinguda de la Vila amb una remodelació que permeti una millora de la mobilitat en general i doni més seguretat als vianants, ampliant voreres a costa de l'aparcament que es perdrà, i reduint la velocitat del trànsit rodat. El projecte, que ja ha estat aprovat, té un cost de 213.042 euros, i un cop comencin els treballs, la seva execució tindrà una durada de 7 mesos.

L'actuació afectarà tot el vial que es correspon amb el tram nord de la travessera urbana de la C-59, entre la plaça del Casal i la carretera de Manresa. L'objectiu d'aquesta reforma és la d'encaixar la mobilitat dels vehicles i la seguretat dels vianants en una de les principals artèries del nucli, i un dels àmbits de més activitat del municipi. Concentra una gran mobilitat a peu vinculada a l'activitat comercial, social i residencial, i també una alta densitat de trànsit, tant per la seva centralitat, com pel fet que disposa d'una elevada oferta d'aparcament. És per això, que una de les prioritats del projecte és "millorar la permeabilitat i l’accessibilitat de l’avinguda per aconseguir una pacificació de l’entorn i convertir-lo així, en un espai més segur", apunten fonts municipals, i la reducció de l'aparcament serà una de les principals conseqüències de la remodelació. Així doncs, s’eliminaran els aparcaments de la zona blava i es deixaran només les zones de càrrega i descàrrega i les places de PMR (per a persones amb mobilitat reduïda), així com algunes places comercials per aparcar un màxim 15 minuts, i els aparcabicicletes.

Per altra banda, el projecte preveu actuar en tots els passos de vianants dels carrers que surten o arriben a l’avinguda, aixecant-los fins a cota de vorera, de manera que també actuïn com a reductors de la velocitat, tenint en compte que ara "s'observa un elevat trànsit de vehicles i a una velocitat de 50 km/h o superiors que dificulta la convivència entre vianants i vehicles", segons apunta l'estudi. Per altra banda, "tampoc s'observa que l'avinguda prioritzi la mobilitat dels vianants, i hi ha punts on l'amplada mínima de vorera no es compleix", de manera que també es modificaran i s'eixamplaran. Per concretar les actuacions més adients en cada punt, el vial s’ha dividit en quatre trams. D'aquesta manera també s’ha pogut determinar la reconfiguració dels elements que formen part de cada un i la necessitat d’introduir nova senyalització horitzontal i vertical. Pel que fa a la plaça del Casal, es millorarà tot l'entorn, amb una reordenació de l'espai i de l'accessibilitat.


El projecte s’adapta al treball tècnic de Seguretat Viària, que l’any 2023 va redactar l’empresa Assessoria d’Infraestructures i Mobilitat per encàrrec del Servei Català de Trànsit i l’Ajuntament.


Per al finançament de les obres, l'Ajuntament ha sol·licitat una subvenció per un import de 150.000 euros al Servei Català de Trànsit del Departament d’Interior, lligada al desenvolupament d’actuacions vinculades a la mobilitat segura i sostenible, intel·ligent, pacificació del trànsit i reducció de l’accidentalitat en l’àmbit urbà.

7 setembre 2024

Regió7