El grup oferirà el dissabte 7 de desembre un concert de música barroca com a primer pas d'un vincle amb l'entitat que assegura entre dos i tres actuacions anuals a la localitat
Anna Urpina, Jordi Domènech i Nicola Brovelli / FOTOGRAFIA PROMOCIONAL
Toni Mata i Riu
Manresa 04 DES 2024 19:29
El grup de música antiga Polifem Consort obrirà aquest dissabte amb un concert la residència de tres anys que durà a terme a Joventuts Musicals de Moià, la segona que realitza l'entitat després d'estrenar-se amb el Tempus Trio. La formació osonenca liderada per Anna Urpina (violí barroc), Jordi Domènech (clavecí) i Nicola Brovelli (viol·loncel) oferirà el recital "Stylus Phantasticus. Un viatge musical pel Seicento italià", un repertori del primer barroc amb obres d'autors com Biber, Castello, Fontana, Corelli i Pla. La cita és per a les 18 h a l'Auditori Sant Josep.
"Les residències habitualment són d'un any, però nosaltres les volem fer de tres perquè així pots desenvolupar productes i projecte a més llarg termini", explica Nona Arola, presidenta de Joventuts Musicals de Moià. "En l'anterior residència vam poder seguir la important evolució realitzada pel Tempus Trio, que en aquest període va guanyar concursos i, fins i tot, va debutar el passat mes de juliol al Carnegie Hall de Nova York", afegeix.
Joventuts Musicals asseguren al grup resident entre dos i tres concerts l'any. El Polifem Consort, a més, farà audicions en escoles de la capital moianesa, trobades amb el públic i assaigs oberts. Un altre aspecte molt valorat és "la possibilitat d'arriscar", apunta Jordi Domènech, cofundador del grup: "quan vas a un festival i fas un concert, intentes convèncer el públic i no fallar, però amb la residència podem experimentar, fer alguna peça que no hem tocat, oferir un programa que no s'espera d'un conjunt barroc".
En la gènesi del Polifem hi ha la voluntat de "crear una cosa nova, amb la nostra personalitat, i sortir del repertori habitual del barroc format per Haendel, Vivaldi i Bach". Per Anna Urpina, que ha estat recentment de gira amb Cecilia Bartoli i el seu ensemble, la residència tindrà la virtut de mostrar la "flexibilitat" del projecte del Polifem Consort, ja que "hi haurà concerts de petit i de gran format i podrem experimentar amb la música contemporània". Tal com indica Domènech, "el primer concert el farem els tres integrants del nucli dur del projecte, i en el darrer serem una dotzena".
El Polifem Consort protagonitzarà dos concerts més a Moià al llarg del 2025. El 27 d'abril incidirà en el moment històric de la creació de l'òpera en el recital "El naixement d'Orfeu", amb el baríton Ferran Albrich, i el 16 d'agost s'estrenarà el primer oratori llarg del grup, “La conversione di Maddalena”, amb quatre solistes, en el marc del Festival Internacional Francesc Viñas.
Aquestes tres convocatòries amb el públic, però, no seran la primera experiència del Polifem a Moià, ja que "hi vem tocar en el Viñas del 2023 amb la soprano Aurora Peña de solista i un programa sobre Farinelli", recorda Domènech.
Auge del barroc
Anna Urpina explica que "hi ha un boom de grups de música barroca, tant a Catalunya com a Espanya i Europa". Al parer de la instrumentista osonenca, "la música barroca enganxa", tot i que no s'aventura a especular amb els motius de l'interès creixent. "Fa vint, trenta anys, van començar puntals com Savall", recorda Urpina: "abans, si feies clàssica, només feies clàssica, no te n'anaves a altres territoris, però quan els de clàssica hem tastat el barroc, hem vist l'univers que se'ns obria al davant, un món fantàstic, amb obres desconegudes i música als arxius per descobrir".
Jordi Domènech opina que "ha quedat poca escriptura barroca, hi ha poca informació, i això dona llibertat a l'interpret, fins al punt que una mateixa obra pot semblar que són dues peces diferents si les toquen dos grups diferents". La música barroca, segons Domènech, "ens dispara la imaginació, és molt estimulant, i el públic ho nota".
Nona Arola apunta que "els grups de música antiga funcionen amb músics freelance, cada grup va a buscar els músics que té al cap i això fa que puguis disposar dels millors". Un model, incideix, que "ja copien orquestres particulars".
4 desembre 2024