La Comissió de Control ha estimat el recurs dels promotors i ordena al consistori que admeti a tràmit la votació popular sobre l’equipament i la planta de biogàs
Concentració a Moià contra l'ampliació de l'escorxador, l'estiu passat / Arxiu particular
Queralt Casals
Moià 16 GEN 2025 14:59 Actualitzada 16 GEN 2025 19:18
La Comissió de Control de les Consultes Populars no Referendàries de la Generalitat de Catalunya ha ordenat a l’Ajuntament de Moià que admeti a tràmit la sol·licitud d’un grup de veïns perquè es faci una consulta sobre l’ampliació de l’escorxador i la construcció de la planta de biogàs. D’aquesta manera, dona resposta al recurs administratiu que va presentar la Comissió Promotora de la Consulta Popular de Moià després que el consistori rebutgés la proposta al·legant, entre altres aspectes, que la pregunta formulada pels promotors no s’ajustaven a la llei de consultes.
L’Ajuntament de Moià haurà de permetre que el procés per celebrar una consulta popular sobre l’ampliació de l’escorxador i la planta de biogàs avanci. La Comissió de Control de la Generalitat ha estimat el recurs que van presentar els promotors contra el decret d’alcaldia que no admetia la petició. L'òrgan considera que no es dona «la causa legal d’inadmissibilitat de la sol·licitud». Per aquest motiu, ordena al consistori a admetre-la a tràmit, «una vegada la comissió promotora de la consulta hagi esmenat els errors que hi puguin haver en el redactat de la pregunta i la memòria explicativa».
Per tal que el poble pugui decidir si està d’acord o no amb la requalificació dels terrenys del Pla de Castellnou, que ha de permetre l’ampliació de l’escorxador i la construcció de la planta de biogàs, un grup de veïns va registrar fa tres mesos la petició a l’Ajuntament perquè porti a terme una consulta popular no referendària per iniciativa ciutadana amb la pregunta: «Estàs d’acord que l’Ajuntament de Moià requalifiqui els terrenys del Pla de Castellnou per permetre l’ampliació de l’escorxador i construir la planta de biogàs?». Precisament, la pregunta va ser un dels principals arguments pels quals el consistori va tombar la sol·licitud.
A través d’un decret d’alcaldia del 20 de desembre passat, l’Ajuntament de Moià, argumentava la seva negativa a la celebració de la consulta basant-se en diferents consideracions jurídiques, entre les quals destacava la pregunta formulada. Considerava que no s’ajustava a la llei perquè, diu, requereix que sigui formulada «de forma neutra, clara i inequívoca» i, segons el consistori, la pregunta suggereix que és l’Ajuntament qui requalifica els terrenys i aquesta informació no és correcte.
També considerava que no és acceptable la delimitació territorial i la limitació que suposa per a la participació de les persones empadronades, atès que la llista de persones cridades a participar no s’ajustaria la Sentència del Tribunal Constitucional 31/2015, donada la inclusió de persones majors de 16 anys així com dels estrangers que resideixen legalment al municipi. Finalment, considerava que la memòria explicativa «no respon a una presentació ordenada, clara i veraç de les raons que aconsellarien la celebració de la consulta».
Els promotors van fer un recurs administratiu a la Comissió de Control contra aquest decret, que l’ha estimat i ordena a l’Ajuntament a admetre a tràmit la sol·licitud. D’aquesta manera, es posa fi a la via administrativa i en contra es pot interposar un recurs potestatiu de reposició davant del mateix òrgan que ha dictat l’acord o bé un recurs contenciós administratiu directament davant la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya.
La petició de la consulta es va registrar el 21 de setembre passat i l’Ajuntament de Moià tenia un termini de tres mesos per pronunciar-s’hi. El mes de desembre s'hi va mostrar en contra i els promotors van presentar un recurs administratiu a la Comissió de Control de Consultes Populars de la Generalitat, que ha avalat la consulta. Ara, els promotors hauran d'aconseguir el 10% de signatures del cens de majors de 16 anys per tirar endavant la iniciativa, que haurà d’organitzar l’Ajuntament. Ni els promotors, ni el consistori podran pronunciar-se en un sentit o altre.
Oposició dels grups ecologistes
L’ampliació de l’escorxador i la construcció de la planta de biogàs ha topat amb l’oposició de grups ecologistes (agrupats en la Plataforma Moianès pel Decreixement) i alguns veïns, davant els perjudicis mediambientals i de sostenibilitat que diuen que comportaran. La proposta inicial que planteja el govern municipal d’AraMoià afecta uns terrenys de 25,7 hectàrees adjacents al polígon del Prat adquirits fa un temps pel propietari de l’escorxador, amb l’objectiu d’ampliar-lo. L’operació preveu la cessió a l’Ajuntament de 2,5 hectàrees d’aquesta superfície per a la planta de biogàs a canvi que li requalifiqui 10,8 hectàrees més, just al costat de l’escorxador, per poder engrandir les instal·lacions.
16 gener 2025