L’associació la Datzira, de Castellcir, ha obtingut 22.091 euros a través d’una campanya a les xarxes per construir un pou que li garanteixi l’aigua per regar
Imatge panoràmica de la finca de la Datzira i el seu entorn / Arxiu particular
Jordi Escudé
Castellcir 14 GEN 2025 6:25
Construir un pou per sortir del pou. És la solució amb què l’associació la Datzira confia poder salvar el projecte d’agricultura i ramaderia ecològica que impulsa des d’una finca de la Vall de Marfà, al terme de Castellcir, i que per primer cop en els seus trenta anys de trajectòria, vint dels quals al Moianès, ha vist perillar recentment per falta d’aigua. Ara, una campanya popular que ha tancat recentment li ha permès recaptar 22.091 euros amb què podrà fer el pou que necessita, però abans haurà d'esperar a tenir els permisos d’aprofitament de l’ACA per poder-ne extreure l’aigua.
La Datzira confia que aquest permís arribi aviat, o difícilment podrà reprendre l’activitat aquesta primavera i estiu, que és quan es concentra la major part de la producció, explica Paloma Fuentes, una de les membres de l’associació. I és que la Font del Gust, que fins ara havia estat un recurs suficient d’abastiment juntament amb un parell de basses, gairebé ja no raja per la sequera acumulada tot i les pluges de l’any passat, i per això s’ha hagut de recórrer a la campanya «Salvem la Datzira, fem un pou», que s’ha dut a terme a través de la plataforma Goteo.org. La darrera temporada s’ha pogut aguantar, però si no plou considerablement aquesta primavera i si encara no es pot disposar del pou, amb l’aigua de la font no n’hi haurà prou per garantir els cultius.
L’Associació pel Desenvolupament Humà Sostenible La Datzira, sense ànim de lucre, es va instal·lar fa vint anys a la finca La Datzira de Castellcir precisament per l’abundància d’aigua que hi havia a la zona. El mas estava en runes, l’entitat el va condicionar per tornar-lo a fer habitable, i un cop el va tenir a punt, l'associació va impulsar l’activitat agrícola i ramadera agroecològica al seu entorn. Actualment, compta amb prop d’una trentena de socis de dues cooperatives de consum de Barcelona, a banda d’altres col·laboradors particulars, i proveeix d’aliments 36 famílies. Entre les seves activitats, destaquen l’horta ecològica, la reproducció de llavors de varietats antigues, i la ramaderia extensiva en zones boscoses per al pasturatge no intensiu, amb un ramat d’una quarantena de cabres. Cultiva tota mena d’hortalisses que es reguen amb un sistema que inclou el gota a gota i la microaspersió.
La campanya popular, que l’associació va promoure fent una crida a la participació a través de les xarxes, servirà per perforar un pou d’uns 200 metres de profunditat i per instal·lar el sistema de bombeig de l’aigua amb plaques solars.
14 gener 2025