16 de maig 2023

La Generalitat obre la primera oficina territorial al Moianès

És una seu del departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural a Castellterçol

16/05/2023
Castellterçol


El personal de l'oficina treballa de moment en un espai a l'Ajuntament. Isabel Figueras, a la foto, vestida de verd | Sebastià Renom

El Moianès compta, des de principis del mes de maig, amb la primera oficina d’un servei de la Generalitat. Es tracta d’una seu del departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural situada a Castellterçol, la segona població amb més volum d’habitants de la comarca. D’aquesta manera, els ramaders i agricultors s’estalvien el desplaçament que abans havien de fer fins a Vic o Manresa. “Els últims anys tot s’ha digitalitzat molt, la gran majoria de tràmits es poden fer virtualment, però és necessari que l’administració s’apropi a l’administrat. No només estalviem el desplaçament, sinó que som aquí per atendre des d’aquí i coneixent la realitat d’aquí”, apunta Isabel Figueras, responsable de l’oficina.

Des que van obrir, ja han atès diverses persones. Principalment donen servei relacionat amb el sector agrícola i ramader, i proporcionen informació de l’estat dels expedients (ajuts, resolucions, recursos, pagaments, etc.), tràmits específics, afectacions, canvis normatius… Però també es cuiden de tramitar llicències (pesca, caça, la recol·lecció de tòfona, etc.) o el proveïment de cròtals del bestiar. A banda de totes aquestes possibilitats, hi ha la funció bàsica de proporcionar informació. “Som aquí per la gent, i volem oferir un servei públic de qualitat”, assegura Figueras.

L’equip de treball que hi haurà a la seu encara no està consolidat, però sí que estan clars els àmbits dels perfils tècnics que el formaran: veterinari, forestal, agrícola i administratiu.

Pel que fa als usuaris, les primeres setmanes de rodatge ja donen algunes pistes: “El 90% de les persones que venen són ramaders i ramaderes i hi ha un volum important de gent major de 50 anys. Tot i això, també ens hem trobat joves que volen accedir als ajuts de primera instal·lació, per exemple.”

El principal avantatge de comptar amb aquest servei de proximitat és poder prendre el pols al territori. “Com que atenem persones des de primera línia, tenim un retorn directe que ens ajuda a determinar les problemàtiques que hi ha i mirar de posar-hi remeis concrets en la mesura del possible. És a dir, si hi ha una novetat destacable en alguna eina digital i detectem dificultats generalitzades entre els usuaris podem programar cursos o formacions dirigides”, explica Figueras.

El pes del sector primari i també de la indústria agroalimentària a la comarca del Moianès és destacable, sobretot, pel que fa a la producció ecològica. L’elevada concentració d’empreses d’aquest tipus ha estat, de fet, una de les raons que ha impulsat la Generalitat a obrir l’oficina. “Som un Departament intensament territorialitzat i tenim voluntat de ser-ho en totes les comarques. És una de les nostres fortaleses. Tenia tot el sentit de món que oferíssim el servei també pel pes i dinamisme del sector primari i agroalimentari del Moianès”, destaca Josep Pena, director dels Serveis Territorials del DACC a la demarcació de Barcelona.

L’oficina ofereix atenció personalitzada els dilluns, dimecres i divendres. No és obligatori, però recomanen demanar cita prèvia abans d’anar-hi.

16 maig 2023

el9nou