29 de set. 2023

ERC incorpora PSC i Castell en Positiu al govern del Moianès tot i tenir majoria absoluta

L’executiu que lideren els republicans acaba d’aprovar el cartipàs i torna a confiar en els socis del passat mandat, malgrat ara no els necessitava


Ple de constitució del Consell Comarcal del Moianès, el 21 de juliol passat ARXIU/EDUARD VEGA


David Bricollé
Moià | 29·09·23 | 06:25


El Consell Comarcal del Moianès tindrà un executiu ampli format per tres forces, malgrat en aquest mandat Esquerra Republicana tenia la possibilitat de governar en solitari, ja que els resultats electorals del 28 de maig passat li van atorgar la majoria absoluta. L’ens presidit per la republicana Laia Bonells tindrà amb responsabilitats de govern, a més dels deu representants d’ERC (del total de dinou persones que formen el plenari), dos consellers d’altres dues formacions: Sonsoles Letang, del Partit dels Socialistes de Catalunya, i Albert Obrero, de Castell En Positiu. Totes dues formacions ja van estar integrats en el govern que en el mandat passat va liderar igualment Esquerra, però que llavors no tenia majoria absoluta, i ara s’ha decidit repetir la fórmula, malgrat aquest suport no era, d’entrada, necessari. De fet, en el ple de constitució del nou conseller comarcal del Moianès, celebrat el 21 de juliol passat, aquests dos partits ja van posar de manifest la seva bona sintonia amb el grup d’ERC, ja que els seus representants respectius van votar Bonells, la candidata republicana, com a nova presidenta. Junts, en canvi, va optar per l’abstenció, i amb els seus set consellers és l’única formació que, d’entrada, queda a l’oposició.


En una entrevista concedida per Laia Bonells a aquest diari a final de juliol, la nova presidenta ja deixava entreveure la possibilitat d’integrar el PSC i Castell en Positiu, quan valorava el fet que també hagués rebut els seus vots. «Penso que ho hem de llegir, o almenys nosaltres ho llegim així, pel fet que han estat al govern del Consell Comarcal dels últims quatre anys, que hi ha hagut molt bona entesa, que s'ha treballat molt bé. És evident que a nivell d'opció política som diferents i, segurament, als nostres ajuntaments podem tenir visions diferents, però realment tots tres grups hem remat molt en la mateixa direcció. Hem treballat molt bé conjuntament i s'ha fet molta feina», afirmava Bonells valorant aquell suport.

El que, en canvi, ha quedat d’entrada descartat és l’opció d’un govern d’unitat, que implicaria que també en formés part Junts, fórmula que es va adoptar en el primer dels mandats del Consell Comarcal del Moianès (aquest és el tercer), ja que es va considerar que era el camí que calia seguir en aquell moment d’un organisme tot just acabat de néixer.


Ara, el nou govern del Consell Moianès, està estructurat en base a cinc àrees: Administració General i Estratègia, encapçalada per Eloi Oller; Comunicació i Transparència (Agnès Rotger); Territori (Xavier Bach); Serveis a les Persones (Laura Juncadella) i Promoció Econòmica (Elisabet Blaya). La consellera del PSC, Sonsoles Letang, ho serà de Transició Energètica, Emergència Climàtica i Recursos Hídrics, àmbits que ja va gestionar en el mandat passat. Mentre que el conseller de Castell en Positiu, Albert Obrero, assumeix Cultura, Teixit Associatiu i Patrimoni Històric. L’executiu el completen Quintí Ustrell (Desenvolupament Rural, ADF, Protecció Civil, TIC i Administració Electrònica); Montse Paule (Salut, Gent Gran i Consum); Ferran Jordà (Educació i Joventut); i Montserrat Gomáriz (Esports, Ocupació, Formació i Foment de projectes d’ocupació).

Destaca el fet que el nou Consell Comarcal és el més femení que ha tingut el Moianès en els tres mandats, ja que el nombre de dones conselleres és majoritari (10 de 19) i, el més rellevant, té per primer cop presidenta. A Laia Bonells l’havien precedida en el càrrec Dionís Guiteras i Ramon Vilar. 

29 setembre 2023

Regió7