11 de jul. 2024

La Cova del Toll de Moià ja té enllestida la passarel·la d’accés per facilitar els treballs arqueològics

La construcció permetrà continuar amb les excavacions a l’exterior de la cavitat i amb les visites guiades al seu interior


Nova passarel·la d'accés a la Cova del Toll de Moià / Ajuntament de Moià


Redacció
Moià 11 JUL 2024 11:43


El Parc Prehistòric de les Coves del Toll de Moià ha enllestit aquesta setmana les obres del nou porxo i la passarel·la d’accés a la cavitat. La necessitat de compaginar les visites guiades a l’interior de la Cova del Toll i seguir, al mateix temps, amb les excavacions arqueològiques a l’exterior han fet necessària la nova infraestructura, que l'Ajuntament de Moià ha construït en els darrers mesos.

Les excavacions a Toixoneres han revelat, en els darrers anys, que la part exterior de l’entrada de la cova era un espai molt utilitzat, i ara s’hi poden trobar una gran quantitat de restes. Tenint en compte això i la importància de les troballes a l’interior de la Cova del Toll, l’equip d’arqueòlegs de l’Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES), que està realitzant intervencions arqueològiques anuals en els jaciments de les Coves del Toll i Toixoneres, van posar en relleu la necessitat de començar l’excavació fora de la cova. Per fer-ho, era imprescindible la construcció d’una passarel·la d’accés a la porta de la cova que permetés excavar-hi a sota, que ara s’ha fet realitat.

El projecte consta d’una estructura de bigues d’acer laminat que s’ancoren a la roca lateralment i aguanten la passarel·la d’accés. Paral·lelament i per protegir aquesta zona d’excavació, a la vegada que facilitar la seguretat del jaciment i dels arqueòlegs, s’ha construït un porxo que protegeixi de les inclemències meteorològiques.


Les Coves del Toll estan declarades bé cultural d'interès local / Ajuntament de Moià

Les obres, amb un cost de 45.980 euros, han rebut una subvenció de 35.000 euros per part de l’Oficina de Suport a la Iniciativa Cultural del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya a través de la convocatòria per a inversions en la gestió del patrimoni arqueològic i paleontològic per a l'any 2024.

Segons fonts municipals, l’actuació continua amb la línia de prioritats de l’Ajuntament de Moià de «preservar i difondre el patrimoni cultural del municipi i així impulsar un dels atractius turístics més importants de la comarca».

Les Coves del Toll estan declarades bé cultural d'interès local i consten a l’inventari de jaciments arqueològics i paleontològics de la Generalitat de Catalunya. Atesa la seva importància paleontològica i geològica, des de l’any 2003, l'IPHES hi està realitzant intervencions arqueològiques.

11 juliol 2024

Regió7