L'expresident de la Generalitat rep un homenatge al poble natal de Prat de la Riba, rodejat d'històrics exponents de CDC
Jordi Escudé
Castellterçol 29 NOV 2024 17:31 Actualitzada 29 NOV 2024 19:23
"Catalunya ha de treballar per ser prou consistent i amb una bona autonomia, ara que sabem que no serem independents, almenys de moment ni en els pròxims 10 o 15 anys". És la postura que ha defensat l'expresident de la Generalitat, Jordi Pujol aquest divendres des de Castellterçol, on se l'ha homenatjat coincidint amb els 154 anys del naixement en aquesta població d'Enric Prat de la Riba, un dels màxims referents i inspiradors de l'acció política de l'expresident de CDC.
L'acte, organitzat per l'associació Amics Prat de la Riba, ha comptat amb alguns dels màxims exponents dels 23 anys de govern de CiU (i posteriors) liderats per Pujol, que han lloat la seva figura i la seva trajectòria al capdavant de l'executiu català. A banda d'una nombrosa representació convergent i de Junts tant de l'àmbit local com nacional, entre els ponents convidats hi havia l'expresident de la Generalitat Artur Mas, els exconsellers Xavier Trias i Felip Puig, la també exconsellera i expresidenta del Parlament, Núria de Gispert, l'advocada Magda Oranich, i l'historiador Adrià Fortet. També es preveia la presència de l'empresari vinculat a CDC, Lluís Prenafeta, que no ha pogut assistir però que havia preparat un discurs d'homenatge que ha llegit el seu fill Marc. També l'actual president del Parlament, Josep Rull, ha adreçat unes paraules a Pujol a través d'una gravació que s'ha projectat a la sala del Centre Espai Escènic, on es feia l'acte i que s'ha omplert de gom a gom. Tots ells han volgut destacar el llegat polític de Pujol, i ho han fet amb un sentiment àmpliament compartit que ha estat "el millor president que ha tingut la Generalitat".
Pujol, que ha estat l'últim a parlar, ja ha advertit que s'allargaria, i ho ha fet amb un parell de represes de discurs quan semblava que ja s'havia acomiadat. I això que ha dit que se sentia "incòmode" creient que era un homenatge a Prat de la Riba, de qui diu que és un gran admirador per la seva visió de Catalunya i del catalanisme. Tant és així, que ha animat Catalunya "a seguir en la línia que ell defensava". I és que, segons Pujol, "Prat de la Riba sabia que Catalunya no seria independent, com Macià", tot i que en el seu moment "també sabien que es podia aconseguir una autonomia que anés més enllà de la Mancomunitat".
Homenatge a Jordi Pujol a Castellterçol
Pujol també s'ha mostrat escèptic amb la independència de Catalunya, com a mínim a curt i a mitjà termini: "Espanya és un país molt poderós, i amb una de les llengües més importants del món". Davant d'això, ha dit, "hem d'aconseguir un sistema que no se'ns pugui discutir des del govern espanyol, i que ens permeti mantenir la identitat, la llengua, la cultura, l'ensenyament i la formació pública, i que doni a Catalunya la capacitat de fer país i de generar riquesa tant per a la gent de Catalunya com per a qui vingui de fora". En aquest sentit, ha parlat de la immigració com una realitat persistent "en un país amb una baixa natalitat però espavilat i capaç de fer coses, de manera que ens vindrà molta gent de fora", amb qui "no podem tenir una actitud hostil, sinó que hem d'integrar".
Lloances a CDC
Amb un sentiment de nostàlgia, Pujol ha parlat de CDC com "un gran partit que va fer política en positiu també pensant en Espanya, com també defensava Prat de la Riba". Ara, "aquest partit ja no hi és", ha lamentat, i diu que "hauria valgut la pena mantenir-lo i superar el trauma del qual, en part, em sento responsable, però tot allò es podia haver salvat". Tanmateix, "encara hi som, i hem de respondre a aquell esperit i mentalitat, que era la bona. Però això ja és feina vostra", ha conclòs.
L'homenatge, amb discursos de tots els ponents convidats, s'ha acabat amb el Cant dels Segadors i entre forts aplaudiments, com també s'han sentit en la rebuda a Pujol.
Han estat prop de 3 hores de records pel partit, anècdotes i, sobretot, amb un reconeixement unànime a les figures de Pujol i Prat de la Riba com a polítics clau del que ara és Catalunya.
Núria de Gispert: «Em vaig fer independentista quan em vaig desfer d’UDC»
Tot i haver militat a UDC, Núria de Gispert explicava que se sent «molt de Pujol i de Convergència». De fet, diu que era catalanista i nacionalista, però «em vaig fer independentista el 2015, quan em vaig desfer d’Unió». Ha recordat com va passar «de funcionària a consellera» amb Pujol de president, «un home d’estat i el millor que ha pogut tenir Catalunya». Com a feines conjuntes, en destaca «la ciutat judicial, l’escola judicial, les presons, i una policia pròpia».
Xavier Trias: «Per a mi, CDC era el partit de Pujol, per això hi vaig entrar»
Trias ha confessat la seva admiració per Pujol, fins al punt que «per a mi, CDC era ell, i per això em vaig fer del partit». Durant l'acte el descrivia com «un activista convertit en un heroi que es va enfrontar a la dictadura», i un cop president, va liderar «un govern molt integrador malgrat gent molt diversa. En va saber portar el comandament». Lamenta actituds de l’estat espanyol «per enfonsar Pujol, Mas, o a mi mateix», i enyora «el respecte mutu amb l’adversari» de temps enrere.
Artur Mas: «Rellevar Pujol quan ell ho era tot va ser un honor i un repte»
En el seu discurs, Mas ha dit que el procés va ser possible «gràcies a una base d’autogovern sòlida i solvent que va portar Catalunya a la cota més alta d’aspiració de llibertat viscuda fins ara». Ho atribueix a la feina del govern Pujol, a qui Mas va rellevar el 2001, «quan ell ho era tot en aquest país. Va ser un honor i un gran repte». Del procés, ha dit que ha servit per saber actuar «amb més garanties d’èxit quan es torni a intentar». Mentrestant, «s’ha de tirar endavant amb allò disponible».
29 novembre 2024