El president del Parlament ha estat aquest dissabte visitant d'honor de la capital del Moianès i n'ha descobert el ric patrimoni
Rull ha subratllat la importància de "mantenir el territori cohesionat" a més de distingir "el sentiment d'identitat a l'hora de configurar la comarca del Moianès"
El president del Parlament visita el campanar de Moià / Mireia Arso
Marc Llohis
Moià 21 DES 2024 14:29 Actualitzada 21 DES 2024 16:51
El president del Parlament de Catalunya, Josep Rull, ha passat aquest matí a Moià i Castellterçol. Una visita que a més de portar-lo per alguns dels indrets més emblemàtics de la capital del Moinaès com la Casa Museu Rafael Casanova o el consistori, també li ha permès pujar al capdamunt d'un campanar que "m'ha sorprès". No només per les dimensions i bellesa de l'estructura, ni tan sols pels 193 congostos graons de l'escala de cargol que ha hagut de superar per situar-se a més de 45 metres d'alçada respecte al nivell dels carrers, sinó pel "patrimoni immaterial" com ell mateix ha anomenat, que representa el moianès Joan Pedrals, un dels dos rellotgers i campaners de tot l'Estat capacitat per fer-lo funcionar.
Un acte institucional que s'emmarca en el compromís del president del Parlament a recórrer en un termini màxim de mig any per les 42 comarques en les quals es divideix el territori català, incloent-hi la Vall d'Aran, i que clourà dilluns amb la visita a les Garrigues i la Conca de Barberà. Una iniciativa que ha de servir per constatar que "el nostre país és capaç a tenir una organització territorial que respongui de manera molt precisa al sentiment que hi ha a cada racó de Catalunya" asseverava Rull. En un sentit similar, explicava que "crec en el concepte cohesió territorial, perquè comprèn l'equilibri territorial i també la igualtat d'oportunitats, però sobretot en la capacitat que té cada indret d'aportar patrimoni excepcional i únic, que és el que construeix la nostra identitat".
Rull fent repicar l'únic seny original del campanar de Moià / Mireia Arso
L'ascensió ha estat assenyada, i en arribar als peus de la darrera campana, l'única original, la boira que inundava gairebé tota la comarca ha fet una mica la guitza a la comitiva, no permetent copsar les magnífiques vistes que brinda un dia clar. Un inconvenient, però, que no ha impedit a Rull i Àlex Mur, president de l'entitat Amics del Campanar, fer repicar tres vegades de manera manual el seny major del campanar. Era el primer dels nombrosos regals que s'enduria el president del Parlament de la seva visita a Moià.
A l'Ajuntament, a més de detenir-se a observar alguns dels elements arquitectònics de la sala, Rull ha signat el llibre d'honor de l'Ajuntament de Moià sota la vigilància de la parella de Gegants Reis, que custodiaven l'entrada a la cambra. El president del Parlament ha fet entrega d'una senyera especial, limitada i numerada, en concret, la 230, mentre reconeixia "la identitat reforçada dels seus habitants" una capacitat que considera clau "per a construir la personalitat d'un país". Per a recuperar energies, no hi ha faltat una visita a la pastisseria Àger, guardonada durant tres anys consecutius per la seva fava de cacau.
Tarter explicant a Rull detalls de l'armament utilitzar el 1714 / Mireia Arso. RG7
La darrera parada a Moià ha estat a la Casa Museu Rafael Casanova. Un "patriota" per a Rull, nascut a Moià i un dels artífexs de la resistència de la ciutat de Barcelona durant el llarg assetjament que va patir la ciutat per part de les tropes castellanes i franceses durant la guerra de Successió. L'historiador i arxiver moianès Ramon Tarter ha conduït Rull i la resta de la comitiva per la primera planta del museu, on han repassat la història dels Casanova a la vila i el paper del seu fill més il·lustre, sobretot després que les grans potències europees firmessin el tractat d'Utrecht, el 1713. Un pacte que deixava els catalans sols davant l'enemic, i que només gràcies a figures com la de Casanova, els va impulsar a resistir fins a l'extenuació, culminant amb la caiguda de Barcelona l'onze de setembre de 1714 i la capitulació de Cardona, una setmana després.
21 desembre 2024