L’ens comarcal considera que és una necessitat molt pròpia, no només de comunicacions sinó també de seguretat, enfocada sobretot al jovent
Un dels concerts de l'última festa major de Moià, un dels actes que genera mobilitat de joves a la nit a la comarca / ARXIU/AJUNTAMENT DE MOIÀ
David Bricollé
Moià21 MAR 2025 6:26
El Consell del Moianès ha traslladat al departament de Territori diverses demandes de millora del transport públic, entre les quals destaca per la seva singularitat territorial la d’habilitar busos nocturns en dates molt específiques per facilitar la mobilitat per a actes festius, pensats molt especialment per al jovent. Aquesta és una de les propostes que la presidenta comarcal, Laia Bonells, i el conseller de Mobilitat, Xavier Bach, van exposar a la directora general de Transports i Mobilitat, Susi López, en una trobada que van mantenir per tractar sobre les demandes de connectivitat de la comarca.
Bach ha explicat que, en aquest moment, l’ens comarcal té en elaboració una estratègia de mobilitat, «recollint les necessitats que ens transmeten els diferents ajuntaments i també d’enquestes a usuaris», i que «no es tracta només de posar més busos i més freqüències, sinó que és important abordar altres demandes molt concretes».
És en aquest sentit que es va posar sobre la taula la necessitat de donar cobertura amb transport públic el que anomenen mobilitat festiva i nocturna entre municipis. «És un tema que considerem molt important, que nosaltres ja estem treballant i del que fins i tot ja n’hem impulsat petites experiències que ens n’han demostrat tant la necessitat com el bon resultat», explica el conseller comarcal de Mobilitat, que especifica que «això no vol dir haver de tenir un bus nocturn cada dia, ni tan sols potser cada cap de setmana, però sí que la Generalitat els habiliti i se’n faci càrrec al llarg de l’any durant tots uns dies concrets que convinguem, com poden, per exemple, per la revetlla de Sant Joan, per Cap d’Any, per Carnaval, o per les festes majors del nostre entorn, que generen molta mobilitat entre pobles per assistir als actes», en especials els concerts de nit.
Xavier Bach recorda que l’Ajuntament de Moià va habilitar per les festes locals un servei de taxi entre la capital comarcal i Castellterçol, «que va tenir molt bona rebuda». I subratlla que com a Consell Comarcal «hi seguirem treballant», però que «creiem que aquí s’hi ha d’involucrar el departament». Ho argumenta pel fet que «aquí parlem d’un problema o necessitat específic d’un àmbit com el nostre, i és un tema no només de comunicacions, sinó de seguretat viària i d’atenció sobretot als joves. Que no hagin d’agafar el cotxe per assistir a festes que es fan en municipis de la comarca perquè no tenen cap més alternativa». En aquest sentit, exposa que «a l’àrea metropolitana, quan es produeixen determinats esdeveniments nocturns que generen molta mobilitat es reforça el transport públic i s’allarguen horaris. Nosaltres demanem mesures també per a una casuística que es dona en un territori com és en aquest cas el Moianès».
Demanda creixent d'usuaris
Quant a altres demandes de caràcter més general, Xavier Bach detalla que van posar sobre la taula dades d’utilització dels serveis existents, «perquè tenim dues línies principals, com són la de Vic i la de Manresa, on estem entre el 20% i el 30% d’increment de la demanda entre el 2022 i el 2023, la qual cosa posa de manifest que hi ha aquesta necessitat i aquesta demanda. En el cas de la línia de bus de l’autònoma, l’augment que hi ha hagut és del 60%. En aquest escenari nosaltres creiem que s’ha de seguir replantejant tot el servei, perquè la demanda hi és».
També es demana un reforç del cap de setmana, «sobretot pensant en mobilitat laboral». «Per exemple», diu Bach, «ens ho expressen treballadores de la residència, que fan tres torns i les del primer han de ser aviat al matí i no hi ha serveis. O els qui han d’anar a Vic a treballar. Hi ha moments del dia amb molt poca freqüència».
També s’ha plantejat un millor aprofitament del transport escolar, sobretot de la línia de l’Estany cap a Moià (els que van a l’institut). Actualment, es cobreix amb taxis, però el que planteja el Consell Comarcal, segons ha explicat Xavier Bach, és que es pugui compatibilitzar el transport regular amb l’escolar, «de manera que sigui el màxim de rendible i alhora tenir una millor oferta. Per exemple, poder habilitar un servei de bus per arribar a les 8 del matí a l’institut també permetria que aquella mateixa línia l’agafessin persones que potser s’han de fer una analítica al CAP de Moià. Aquestes persones ara no poden utilitzar el taxi del transport escolar».
21 març 2025