28 de març 2025

La Generalitat tomba el recurs de l’Ajuntament de Moià per frenar la consulta de la planta de biogàs

La Comissió de Control de les Consultes Populars no Referendàries sosté que la iniciativa ciutadana pot prosperar i que els processos que permet la tramitació urbanística no ho invaliden


Protesta contra l'ampliació de l'escorxador, fa uns mesos a Moià / Arxiu particular

David Bricollé
Moià28 MAR 2025 12:57Actualitzada 28 MAR 2025 19:20

La Comissió de Control de les Consultes Populars no Referendàries de la Generalitat ha tombat les al·legacions presentades per l’Ajuntament de Moià contra la resolució que aquest mateix organisme havia emès a principi d’any. Un pronunciament, el d’ara, amb el qual dona llum verd definitiu a la iniciativa ciutadana per fer una consulta popular sobre l’ampliació de l’escorxador i la construcció de la planta de biogàs. Si més no, des de l’àmbit administratiu, ja que ara el consistori hauria d’interposar un contenciós judicial. Per la seva banda, la Comissió Promotora de la Consulta Popular a Moià ha celebrat el pronuciament favorable de la Generalitat i reclama a l'equip de govern de l'Ajuntament que apliqui la resolució i deixi fer la consulta.

Arran de l'acord del mes de gener de la Comissió de Control de la Generalitat, que ordenava a l’Ajuntament de Moià que admetés a tràmit la votació popular, la comissió promotora va proposar al consistori una nova pregunta, que era el principal punt de discrepància, amb la voluntat d’arribar a un acord. Tal com va explicar Regió7, però, el consistori va presentar un recurs a la resolució on reiterava la seva disconformitat amb la petició perquè, entre altres aspectes, considerava que la pregunta i l’exposició de motius no s’ajustaven a la normativa. De fet, enumerava i argumentava fins a set punts de disconformitat, que en el seu nou pronunciament la Comissió ha anat rebatent.


Per exemple, l’Ajuntament al·legava que la pregunta plantejada «vulnera els requisits de neutralitat, claredat i veracitat» recollits a la Llei de Consultes. El que li respon és que «el fet que la Comissió reconegui l’existència d’errors o inexactituds en la redacció tampoc justifica la inadmissió, atès que tal reconeixement és inseparable de la qualificació que la Comissió fa dels errors com ‘merament formals i menors’».


Encara sobre la qüestió de la suposada falta de neutralitat de la pregunta, la Comissió de Control de les Consultes Populars no Referendàries recull que l’argument principal del recurrent és que la pregunta fa servir el terme «requalificar» que no és present en la legislació vigent en matèria urbanística i que té connotacions negatives, i hi respon que «el dret dels ciutadans a la participació política i a ser consultats sobre determinades actuacions i/o decisions públiques no pot supeditar-se a la correcció semàntica i a l’ús correcte de terminologia jurídica». Hi afegeix que «si bé la formulació pot ser errònia, no sembla que sigui equívoca, ni que hagi estat formulada amb mala fe, atès que és habitual l’ús del terme ‘requalificació’ per referir-se, de forma genèrica, als canvis d’ús del sòl, malgrat la connotació negativa que pugui tenir».

Un altre argument que esgrimia l’Ajuntament de Moià en aquestes al·legacions era que considerava que no s’havia pres en la deguda consideració que «la legislació urbanística per a la tramitació d’instruments de planejament preveu processos participatius i períodes d’informació pública que permeten una major precisió en la formulació de les consideracions i al·legacions» i que «exigeixen una resposta motivada, reconeixent, fins i tot, l’acció pública en matèria urbanística». Davant d’aquest argument, la Comissió de Control de les Consultes Populars no Referendàries de la Generalitat és especialment clara i contundent. Diu textualment: «Aquesta Comissió no considera que la previsió de mecanismes de participació ciutadana a la Llei d’Urbanisme, especialment tractant-se del dret de formular al·legacions, dret que la normativa vigent reconeix, amb caràcter general, a tots els ciutadans en llurs relacions amb l’administració, faci redundants o innecessaris altres mecanismes de participació previstos per la Llei, més quan aquests estan orientats a conèixer l'opinió dels administrats en el seu conjunt i no a títol individual».

Per tot plegat, la Comissió resol desestimar el recurs administratiu presentat per l’Ajuntament de Moià contra el seu acord del mes de gener i donar validesa a la tramitació de la consulta promoguda.

Ara, els promotors encara hauran d’aconseguir el 10% de signatures del cens de majors de 16 anys per tirar endavant la iniciativa.

28 març 2025

Regió7