22 de set. 2023

L’Ajuntament de Moià haurà de pagar per sentència 133.000 euros per l’ús d’un solar privat

El consistori va utilitzar el terreny durant anys, pagant-ne lloguer, com a pàrquing públic, però el va seguir ocupant quan el contracte ja estava extingit i el propietari n’ha reclamat la indemnització

Solar del carrer Santa Magdalena, quan encara s'usava d'aparcament ARXIU/MIREIA ARSO


David Bricollé
Moià | 22·09·23 | 06:25


L’Ajuntament de Moià ha de pagar més de 130.000 euros per l’ús que va fer d’un solar privat com a pàrquing públic més enllà del termini que hi havia estipulat en el contracte inicialment signat. Així ho ordena una sentència judicial que dona resposta al recurs que va interposar el propietari del terreny, que va fer una reclamació en base a una clàusula d’indemnització que hi havia en el contracte de lloguer, que establia una penalització diària si l’espai estava ocupat més temps de l’acordat. El resultat d’aquesta sentència es va conèixer en el ple celebrat aquest dimecres al vespre pel consistori moianès, ja que s’hi va introduir en l’ordre del dia un punt per la via d’urgència per aprovar una modificació de crèdit per fer front al pagament immediat d’aquesta indemnització, que en total puja a 133.213 euros. L’alcalde moianès, Dionís Guiteras, va explicar en el ple que l’Ajuntament hi ha presentat recurs, però que mentre aquest no es resol la persona demandant ha demanat l’execució provisional de la sentència, petició que el jutge ha acceptat.


El fet se circumscriu a un solar situat al carrer Santa Magdalena, darrere del CAP, que durant 13 anys es va destinar a aparcament públic (amb una trentena de places) i on també hi havia un punt de contenidors de deixalles. A final del 2021 l’Ajuntament ja el va haver de deixar lliure arrel d’una primera sentència del Jutjat de primera instància de Manresa, que va considerar extingit el contracte amb la propietat i va ordenar que es desocupés.


Quan va sortir aquell primer pronunciament que va obligar l’Ajuntament a deixar de fer ús del terreny, Guiteras ho va contextualitzar explicant que al 2011, quan AraMoià va entrar al govern, «es va demanar a tots els propietaris als que es llogava espais que fessin una rebaixa perquè no hi havia capacitat per poder-ho pagar». En aquest cas, va dir, «el propietari, legítimament, va decidir que no volia renovar-lo. El tema era la discussió de si s’acabava o no el contracte d’una manera voluntària o d’una manera definitiva. Nosaltres vam intentar negociar, però no s’arribava a un acord. Al final, el propietari, legítimament, va portar el cas al jutjat perquè resolgués. Ell tenia unes aspiracions i l’Ajuntament consideràvem que hi havia una altra realitat».


El fet és que aquell recurs interposat pel propietari va acabar el 2021 amb l’ordre judicial de deixar lliure el solar (es va fer efectiu a final d’aquell any), perquè en no arribar a cap nou acord per estendre’l el jutge va donar per liquidat el lligam contractual. Un acord que, així, havia finalitzat formalment el 31 de desembre del 2018, que el consistori va intentar renegociar a la baixa, però que no s’havia acabat renovant. Però tenia una segona part, de la que ja en aquell moment va advertir la llavors i encara ara portaveu de Junts, Maria Tarter, ja que el conveni signat 13 anys enrere entre les dues parts deia que si l’Ajuntament «no deixés el solar lliure i vacu en les condicions descrites i en el termini convingut», la corporació local «haurà de satisfer una indemnització diària de cent euros per cada dia que duri l’incompliment». En base a aquesta clàusula, la propietat va engegar un nou procés judicial per reclamar aquesta indemnització sobre el temps que el solar va seguir fent les funcions d’aparcament públic. En concret, i segons la modificació de crèdit aprovada per via d’urgència al ple de dimecres, són 113.000 euros de penalitat per incompliment de contracte; 5.912 d’interessos de demora i 14.300 per arreglar el solar i deixar-lo a nivell de carrer.

En la sessió plenària, el grup municipal de Junts (a l’oposició) va votar en contra tant de la urgència com de la modificació de crèdit perquè, segons va argumentar la seva portaveu, «d’aquest problema ja en vam avisar des del 2019, ja que el propietari va notificar a final del 2018 a l’Ajuntament en temps i forma que no volia renovar el contracte de lloguer, però tot i això l’Ajuntament va seguir utilitzant aquest espai com a pàrquing públic. Vam avisar que això arribaria, l’Ajuntament va ser sentenciat a desnonament per incompliment de contracte, vam estar d’okupes un parell d’anys. I ja vam avisar que després del desnonament vindria la indemnització econòmica perquè hi havia una clàusula en el contracte que era molt clara. I fins i tot ja la vam estimar en uns 100.000 euros». «Per tot plegat», va afegir Maria Tarter en el seu torn d’intervenció, «en cap cas podem donar suport a aquesta modificació i hi farem al·legacions i el recurs corresponent perquè considerem que no és l’Ajuntament el que ha de fer aquest pagament, sinó els responsables de la decisió, en aquest cas l’equip de govern d’AraMoià, que no va donar ordre de deixar sense ús aquesta parcel·la i aplicar les clàusules que hi havia en aquest contracte».

Per la seva part, l’alcalde va exposar que, «com ja hem explicat en moltes ocasions, quan va caducar aquest contracte el propietari va estar negociant amb l’Ajuntament per poder-lo renovar i, mentrestant, nosaltres no podíem pagar aquests rebuts perquè no hi havia contracte. Era ell qui tenia ganes de negociar. Suposo que li ha sortit bé la jugada, però en cap moment no va ser cap altra la intenció que la de negociar constantment, també per part seva. Ara el jutge ha resolt, nosaltres no hi estem d’acord i per això hi hem presentat recurs». 

22 setembre 2023

Regió7