12 de maig 2024

Moià i el Moianès escullen clarament Junts

Els juntaires amplien el suport respecte fa quatre anys a costa d'ERC, que perd un terç dels vots a la comarca.
El PSC puja com a tercera força, Aliança irromp com a cinquena, i Cs pràcticament desapareix


Junts ha ampliat suports al Moianès / ARXIU


Jordi Escudé
Moià 12 MAI 2024 19:25 Actualitzada 13 MAI 2024 12:15


Junts ha tornat a guanyar les eleccions catalanes d'aquest diumenge tant a Moià com al Moianès, on ha estat la primera força a totes deu poblacions de la comarca. Hi ho ha fet amb una forta embranzida respecte dels resultats d'ara fa tres anys, en què aquesta formació també va es va imposar, però amb uns resultats molt ajustats pel frec a frec que hi va haver amb ERC. De fet, aleshores, els republicans van ser el partit més votat a Moià, mentre que aquesta vegada han patit un fort retrocés a tots els municipis, si bé es mantenen com a segona força en el global comarcal i també a la capital. En canvi, a Sant Quirze Safaja i a Castellterçol, és el PSC qui ha quedat per darrere de Junts, i han avançat als republicans.

I és que els socialistes continuen amb l'escalada que ja van experimentar ara fa tres anys. Aquesta vegada han sumat 364 vots (gairebé 5 punts percentuals) respecte al 2021, i s'acosten al miler. Amb aquests resultats, el PSC s'ha convertit en la tercera força a la comarca, i ha desbancat la CUP, que ha tingut un considerable descens, amb una pèrdua de més de 200 vots.


PSC i Junts s'han erigit com els grans triomfadors d'aquests comicis, després que han disparat els resultats tant a Moià com al conjunt del Moianès, i entre les dues forces sumen més de la meitat de les paperetes dipositades a les urnes aquest diumenge.


L'independentisme continua arrasant

Malgrat els retrocessos d'ERC i la CUP, el vot independentista continua sent molt majoritari i en el conjunt de la comarca quadruplica el suport que tenen la resta de partits. Aquesta vegada s'hi afegeix Aliança Catalana, que ha irromput amb una certa contundència fins a esdevenir cinquena força al conjunt de la comarca i també a Moià, i a l'Estany i Granera fins i tot s'ha convertit en la quarta, per darrere de Junts, ERC i el PSC. També ha aparegut Alhora, la formació liderada per Ponsatí i Graupera, tot i que ho ha fet amb molta més moderació, però amb vots en tots els municipis del Moianès (69 en total).

Fora de l'àmbit independentista, a banda del PSC, també ha tingut una forta embranzida el PP, per bé que partia de mot avall a la comarca. Ha augmentat en 2,4 punts percentuals respecte ara fa tres anys, i és sisena força al conjunt del Moianès i també a Moià, en aquest cas empatada amb 137 vots amb els Comuns, que han tingut un suport pràcticament calcat al de fa tres anys.

L'auge del PP, en part s'explica per la patacada de Cs, que gairebé desapareix del mapa comarcal. Ha obtingut 11 vots en total (7 a Moià), mentre que fa tres anys en tenia 120. VOX també ha millorat lleugerament els resultats, i ha sumat 51 vots als 189 que tenia en el conjunt de la comarca

Poca participació

A les eleccions d'aquest diumenge han votat sis de cada deu electors de la comarca. En concret, ho ha fet el 61,37% del cens, amb una xifra pràcticament idèntica a la de 2021, que va ser de 61,31%, si bé aleshores era en plena tercera onada de la pandèmia

Resultat molt igualat en les eleccions del 2021

Ens comicis del 14-F del 2021 es van debatre en un frec a frec que finalment va donar una victòria molt ajustada a Junts, que es va imposar per tan sols 114 vots de diferència a ERC, la segona força més votada al Moianès. La nit electoral de fa tres anys també es va tancar amb uns bons resultats per al PSC, que va aconseguir una remuntada respecte els comicis anteriors i es va situar com a quarta força a la comarca, però encara lluny de la victòria i amb un terç del suport que van obtenir els dos partits majoritaris.

Junts i ERC es van repartir el pastís, amb victòries per a l'un o l'altre en tots els municipis. Junts, que el 2017 va guanyar en tots deu, va notar la fugida d'alguns vots que aquesta vegada van anar al PDeCAT (299 en el conjunt de la comarca) i es va imposar en sis. ERC va ser la força més votada en tres poblacions, entre elles la capital, Moià, mentre que a Santa Maria d'Oló es va produir un empat a 200 vots entre les dues formacions.

Amb aquests resultats, l'independentisme va revalidar la seva hegemonia al territori, amb quasi 8 de cada deu vots, i amb un ascens destacat de la CUP, que va passar de quarta a tercera força, amb gairebé el 12% dels sufragis.

12 maig 2024

Regió7