11 de set. 2024

El periodista Jaume Barberà és el convidat d'honor als actes de la Diada de Moià

A Igualada els actes es van fer dilluns i a Puigcerdà és l'únic lloc on es fan actes a la tarda


Imatge de l'acte de Berga de l'any passat / Ajuntament de Berga


Lluc Grandia
Manresa 11 SET 2024 6:30

Els actes oficials de la Diada a les capitals de comarca de la regió central mantenen els guions habituals dels darrers anys. Destaca Moià, que enguany tindrà la presència del periodista Jaume Barberà com a pregoner. Les ofrenes florals i les hissades de la senyera són el denominador comú, mentre que les tardes es mantenen pràcticament buides, a excepció de Puigcerdà, per no trepitjar-se amb la manifestació independentista, que enguany se celebra a cinc punts del territori i torna a ser conjunta entre les diverses entitats sobiranistes. Igualada segueix l’excepció de cada any i ja va celebrar els actes institucionals.

Els actes de la Diada a Igualada ja van començar el passat diumenge 8, amb la Ballada de Sardanes de la Diada, que va tenir la música de la Cobla Vents de Riella d’Agramunt. L’endemà hi va haver la conferència institucional «El segle XVIII català: vençuts, però no submisos», a càrrec de Joaquim Albareda Salvadó, catedràtic d'Història Moderna de la Universitat Pompeu Fabra. Posteriorment, es va fer la hissada de la senyera, en presència dels Miquelets. El Cor Exaudio, format per una vintena de dones i dirigit per Carles Prat, va ser l’encarregat de cantar Els Segadors, així com diverses cançons populars catalanes. El dia de la Diada no hi ha cap acte previst. Tancarà l’agenda d’actes, el divendres 13, l’entrega dels premis al Compromís Cultural d’Òmnium Anoia, que es durà a terme a l’Ateneu Igualadí. Enguany el jurat ha decidit que el reconeixement individual sigui per al gestor cultural Pau Llacuna i Ortínez, i el premi al col·lectiu sigui per l’Agrupament Escolta Jaume Caresmar i M. Antònia Salvà. Aquests premis, que enguany arriben a la vintena edició, reconeixen a les persones i col·lectius de la comarca per la seva tasca en defensa de la llengua i la cultura catalanes. Està previst que el president d'Òmnium, Xavier Antich, participi a l'acte, que també comptarà amb l'actuació del cantautor valencià Pau Aldabajos, molt lligat a la figura de Vicent Andrés Estellés.


Una altra capital de comarca que manté el format habitual és Berga, que farà l’acte institucional al matí, al monument de Rafael Casanova situat al Parc del Pla de l’Alemany. L’acte iniciarà amb la hissada de l’estelada, que enguany faran la Fundació Horitzó del Berguedà, el Casal Panxo i el Ginkgo APAC Berguedà, que compleixen 40, 25 i 15 anys, respectivament. Posteriorment, serà el torn del Ball d’Homenatge, a càrrec de l’Esbart Dansaire Queralt, i l'ofrena al monument de Rafael Casanova. Tancarà l’acte la lectura del manifest institucional i el Cant dels Segadors a càrrec de la Cobla Pirineu, que també amenitzarà la ballada de sardanes posterior. El programa oficial també inclou la sortida dels autobusos cap a la manifestació de Barcelona, que serà a les 12 del migdia.


Els més matiners seran a Moià, que a tres quarts de vuit del matí sortiran de la plaça Sant Sebastià en direcció al Grony. La sortida des de la Creu Vermella serà a les nou i, una hora més tard, s’hissarà l’estelada al cim. Hi haurà coca i beguda per a tothom. A les dotze, es farà la rebuda oficial al convidat d’enguany, el periodista Jaume Barberà, a l’Ajuntament i, posteriorment, es farà la tradicional ofrena floral al monument de Rafael Casanova, a la plaça de l’Hospital, i el Cant dels Segadors a càrrec de l’Espai Musical de Moià. A dos quarts de tres del migdia, l'Ajuntament ha inclòs al programa la sortida, des de davant del Sindicat (carrer Barcelona, 10) els autobusos organitzats per l’ANC local en direcció a Barcelona.

Solsona està en plena Festa Major, i els actes més relacionats amb la Diada es duen a terme a l’Aplec Independentista del Castellvell, que enguany ha arribat a la 34a edició. L'acte institucional es va fer ahir, a la plaça de Ramon Llumà, i va comptar amb la presència del diputat d'EH Bildu Jon Iñarritu. Van actuar Irene Augé i Pol Solé, i l’Orfeó Nova Solsona, que va interpretar l'himne nacional. També hi va haver la galejada dels Trabucaires de Solsona. A part d'això, durant la Diada, els actes previstos de Festa Major són l’esmorzar de tractoristes i la tractorada popular, la tirada al plat general i el 2n Torneig Ciutat de Solsona de bitlles. També hi haurà inflables pels més petits i, a la tarda, hi haurà un torneig de partides ràpides d’escacs.

L’Aplec de Bell-lloc, que arriba a la vint-i-vuitena edició tornarà a ser l’epicentre dels actes de la Diada a Puigcerdà. A les vuit del matí se sortirà de la plaça Barcelona i, en arribar a l’ermita de Santa Maria, es farà un esmorzar popular. A les onze es durà a terme la missa de la Diada. Ja a la tarda, la plaça de l’Alguer serà l’escenari de la Ballada de Sardanes, a càrrec de la Cobla Ciutat de Manresa.


L’acte institucional a la Seu d’Urgell començarà a dos quarts d’onze a la plaça Sant Josep de Calassanç, amb els parlaments de l’alcalde, Joan Barrera, i la lectura del manifest d’Òmnium Cultural Alt Urgell. Isidre Domenjó farà una lectura de poemes i l’acompanyament musical de l’acte serà a càrrec de Cati Plana i Georgina Fàbrega. Posteriorment, la comitiva es traslladarà a la plaça Catalunya, on es farà la hissada de la senyera i el Cant dels Segadors. Per acabar, hi haurà la Ballada de Sardanes amb la Cobla 11 de Setembre.


A Prats de Lluçanès, l’acte institucional es farà a partir de dos quarts d’onze a la plaça de Sant Antoni Perafita, on es farà l’homenatge a Jaume Puig de Perafita i els seus fills. Dues hores després, serà el torn de l’ofrena floral al monument a Rafael Casanova. També es llegirà el manifest i hi haurà el Cant dels Segadors i el Cant de la Senyera, a càrrec de la Coral de Prats de Lluçanès. Dissabte, també en el marc dels actes de la diada, hi haurà un concert del cicle Intrús, Jazz pel forat del pany, amb Belén Bandera i Jaume Llombart. També es faran visites guiades a l’espai interior i exterior de l’església. 

11 setembre 2024

Regió7