11 de set. 2024

Moià celebra la Diada amb una crida a l’optimisme i a «aprendre dels errors»

El periodista Jaume Barberà ha presidit l’ofrena floral al monument de Rafael Casanova

Jaume Barberà ha sigut el convidat d'Honor als actes de la Diada a Moià / Queralt Casals

Queralt Casals
Moià 11 SET 2024 16:11 Actualitzada 11 SET 2024 16:31

Com és tradició, l’ofrena floral al monument de Rafael Casanova, fill insigne de la vila, ha centrat els actes de la Diada Nacional de Catalunya a Moià. Una vintena d’entitats, partits i institucions han fet l’habitual ofrena floral als peus del monument del qui fou el darrer conseller en cap de Barcelona. L’acte ha comptat amb la pariticipació del periodista Jaume Barberà, que era el convidat d’honor i qui ha fet l’ofrena en nom de la Generalitat de Catalunya. El comunicador ha reptat als assistents a abandonar l’actitud negativa que envolta l’independentisme i ha llençat un missatge d’optimisme: «a vegades es guanya, i a vegades s’aprèn».

Els Falcons de Castellcir i l’Espai Musical de Moià han amenitzat els moments previs a l’acte central de la Diada que s’ha celebrat a la capital del Moianès. L’acte, que ha tingut lloc a la plaça de l’Hospital on hi ha el monument de Rafael Casanova, ha arrencat amb la hissada de la senyera que ha precedit les diferents ofrenes. Com és habitual, hi han participat entitats, partits polítics, els ajuntaments de la comarca i el Consell Comarcal del Moianès, que ha portat un ram amb 10 roses, una per a cada municipi. En aquesta ocasió, la celebració ha tingut una representació de la localitat d’Aoiz amb la qual Moià ha fet un intercanvi cultural. Com de costum, també hi ha hagut l'ofrena de la família Vives de Quadras, descendents de Casanova, i la de l’Ajuntament de Sant Boi de Llobregat, on hi ha la tomba de l’advocat i polític català i on l’Ajuntament de Moià també ha fet una ofrena.
Una vintena d'entitats de la comarca han fet ofrenes florals al monument de Rafael Casanova / Queralt Casals

Durant l’acte, l’alcalde de Moià, Dionís Guiteras, ha defensat la nació catalana com «un gran espai perquè tothom s’hi pugui sentir còmode i, tant els que venen com els que hi som de generacions, ens trobem a casa». Per això, ha dit, «la nació ha de ser útil per viure-hi, per clavar-hi les arrels, per tenir els records i sobretot per projectar el futur». En aquest sentit, ha fet una defensa de la llengua i ha fet una crida a «utilitzar el català arreu i que serveixi d’ascensor social» com uns dels fonaments per assegurar el futur de la nació.


Al seu torn, el periodista Jaume Barberà ha fet una breu intervenció amena i distesa centrada en l’optimisme en un moment que, assegura, «sembla que tinguem la necessitat de veure-ho tot malament». En aquest sentit, ha convidat als assistents a «treure’s del cap» la frase: «a vegades es guanya i a vegades es perd» perquè «perdre és el fracàs». I ha posat d’exemple l’1 d’octubre que, ha dit, va ser «l’acte de desobediència civil i cívic més gran que s’ha fet mai a Europa» i «en absolut es va perdre», ha afegit. Barberà ha reformulat la frase inicial per donar un missatge final: «A vegades es guanya, i a vegades s’aprèn». Segons el popular comunicador, «aprendre és aixecar-se, és aprendre dels teus errors, voler continuar i significa que, tard o d’hora, per molt que diguin, ho tornarem a fer».


L’acte s’ha tancat amb el Cant dels Segadors interpretat per l’Espai Musical de Moià i corejat per tots els assistents. La celebració de la Diada Nacional de Catalunya a la capital del Moianès ja s’havia obert a primera hora del matí amb la tradicional alçada de l’estelada al cim del Grony.

11 setembre 2024

Regió7