26 de set. 2024

Veïns de Moià promouen una consulta sobre l'ampliació de l'escorxador i la planta de biogàs

Els promotors han registrat la petició a l’Ajuntament amb l’objectiu que sigui el poble qui decideixi si vol que es tirin endavant els dos polèmics projectes

Concentració a Moià contra l'ampliació de l'escorxador, el juliol passat / Arxiu particular


Queralt Casals
Moià 26 SET 2024 6:25 Actualitzada 26 SET 2024 8:53


L’oposició que ha generat la proposta d’ampliació de les instal·lacions de l’escorxador de Moià i la construcció d’una planta de biogàs en uns terrenys adjacents al polígon del Prat viu un nou episodi. Després de les protestes que van protagonitzar grups ecologistes al ple municipal del mes de juliol, ara veïns de Moià han registrat a l’Ajuntament una petició perquè es faci una consulta popular no referendària. L’objectiu, segons els promotors, és que sigui el poble qui decideixi si està d’acord o no amb la requalificació dels terrenys del Pla de Castellnou, que ha de permetre l’ampliació de l’escorxador i la construcció de la planta de biogàs.

Un dels tres promotors de la consulta, Jaume Sesé, explica que amb aquesta proposta, en la qual actuen «com a àrbitres», pretenen «donar veu a la gent perquè tingui la possibilitat de manifestar-se en sentit positiu o negatiu». En aquesta línia, han proposat la pregunta: «Estàs d’acord que l’Ajuntament de Moià requalifiqui els terrenys del Pla de Castellnou per permetre l’ampliació de l’escorxador i construir la planta de biogàs?», a la qual es podrà respondre «sí» o «no».


La petició de la consulta s’ha registrat aquesta setmana i ara l’Ajuntament de Moià té un termini de tres mesos per pronunciar-s’hi. En cas que la resposta del consistori sigui negativa, els promotors poden presentar un recurs a la Comissió de control de consultes populars de la Generalitat, que hauria de prendre una decisió en el termini d’una setmana. Si avala la votació els promotors tenen dos mesos per aconseguir el 10% de signatures del cens de majors de 16 anys (que per llei no pot ser de la totalitat de la població) per tirar endavant la consulta, que haurà d’organitzar l’Ajuntament. Ni els promotors, ni el consistori podran pronunciar-se en un sentit o altre.


Les consultes populars no referendàries estan pensades perquè les persones legitimades en cada cas manifestin la seva opinió sobre una determinada actuació, decisió o política pública. Aquest tipus de consultes no tenen categoria de referèndums, no requereixen l’autorització de l’Estat i no són vinculants.
 

Oposició dels grups ecologistes

Fa temps que els grups ecologistes (agrupats en la Plataforma Moianès pel Decreixement) i alguns veïns, manifesten el seu posicionament contrari tant a l’ampliació de l’escorxador com a la construcció de la planta de biogàs davant els perjudicis mediambientals i de sostenibilitat que diuen que comportaran. Les protestes es van intensificar aquest estiu quan el govern d’AraMoià va iniciar l’expedient mitjançant decret d’alcaldia per començar els tràmits de modificació del planejament que hauria de permetre tirar endavant els projectes. Arran d’això, es va convocar una protesta a l’Ajuntament coincidint amb la celebració del ple municipal i van exposar que tenien recollides 3.696 signatures (1.764 de Moià).

La proposta inicial que planteja el govern municipal d’AraMoià afecta uns terrenys de 25,7 hectàrees adjacents al polígon del Prat adquirits fa un temps pel propietari de l’escorxador, amb l’objectiu d’ampliar-lo. L’operació preveu la cessió a l’Ajuntament de 2,5 hectàrees d’aquesta superfície per a la planta de biogàs a canvi que li requalifiqui 10,8 hectàrees més, just al costat de l’escorxador, per poder engrandir les instal·lacions.


Tot plegat implica una modificació de l’actual planejament urbanístic per ampliar el sòl urbanitzable entre el polígon i la carretera C-59, que els ecologistes consideren sobredimensionada i amb perjudicis mediambientals. Entre altres coses, diuen, suposaria multiplicar la despesa d’aigua a l’escorxador, que tampoc es veuria compensada pels llocs de treball que generaria, mentre que la planta generaria emissions i males olors, a banda dels perjudicis per a la flora i la fauna.


Per la seva banda, l’equip de govern entén que l’operació seria beneficiosa per al conjunt del poble pel pes econòmic que hi té l’escorxador i perquè la planta de biogàs proveiria d’electricitat i calor els edificis municipals amb un estalvi de 700.000 euros anuals.

26 setembre 2024

Regió7