1 d’oct. 2024

La Catalunya central realitza 448 intervencions arqueològiques en dos anys

Les intervencions més rellevants, portades a terme dins del període 2022-2023, es presentaran a Moià en les setenes Jornades d'Arqueologia del territori central
La trobada, que se celebra des del 2010, es farà enguany a la capital del Moianès, els dies 25 i 26 d'octubre per commemorar els 70 anys del redescobriment de les Coves del Toll

Presentació, avui, de les jornades que es faran a final de mes a Moià / Arxiu particular


Susana Paz
Manresa 01 D’OCT. 2024 20:43 Actualitzada 01 D’OCT. 2024 21:28


La Bauma de la Surgència, al Parc Prehistòric de les Coves del Toll, ha estat l'escenari, avui, de la presentació de les setenes Jornades d’Arqueologia de la Catalunya Central, que se celebraran els dies 25 i 26 d’octubre a l’espai cultural les Faixes de Moià i que serviran per recordar les set dècades dels inicis dels treballs a les Coves del Toll. La intenció és aprofitar l'efemèride per fer un reconeixement a tots aquells que han fet possible el que avui es coneix com el complex prehistòric. El 2022, el Parc Prehistòric de les Coves del Tollva celebrar ja una jornada de portes obertes per commemorar una doble efemèride; la descoberta de l’àmplia galeria sud que va generar la primera resta arqueològica del Toll i els vint anys de les campanyes d’excavació de l’Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES). Oblidada durant milers d’anys, la cova es redescobrirà el 1952, culminant el 1954 amb l’obertura de l’entrada perduda.

Organitzades pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya juntament amb l’Ajuntament de Moià i el Museu de Moià, les Jornades d’Arqueologia de la Catalunya Central s'estructuraran en dos blocs. El dia 25 d’octubre estarà dedicat a la recerca feta a les Coves del Toll i les Teixoneres per emmarcar el que significa aquest jaciment i tot l’altiplà del Moianès per al poblament prehistòric català. I, a la tarda, està previst fer una visita a les coves i al complex prehistòric. Després, a la Cova Gran del mateix jaciment es farà un debat amb la participació del públic de les jornades.

El dia 26 d’octubre al matí es presentaran a l’espai de Les Faixes les intervencions arqueològiques i paleontològiques rellevants, portades a terme dins del període 2022-2023 a les comarques de la Catalunya central: l’Anoia, el Bages, el Berguedà, el Lluçanès, el Moianès, Osona i el Solsonès. Aquestes abasten totes les cronologies i s’ha intentat que totes les comarques hi siguin representades. La inscripció a les Jornades és gratuïta, però s'ha de formalitzar a la web del Museu de Moià-Coves del Toll (covesdeltoll.com) o la web de la Tribuna d’Arqueologia (tribunadarqueologia.blog.gencat.cat).

448 intervencions arqueològiques a la Catalunya central

Entre el 2022 i 2023 a la Catalunya central es van autoritzar unes 448 intervencions arqueològiques i paleontològiques de diferents característiques vinculades a obres i/o actuacions, a projectes de recerca o amb caràcter d’urgència, repartides per comarques de la següent manera: l’Anoia: 91; el Bages: 94, el Berguedà: 52, el Moianès: 18; Osona-Lluçanès: 161, el Solsonès: 32.

Ha presentat les jornades l’alcade de Moià, Dionís Guiteras; el director dels Serveis Territorials a la Catalunya Central del Departament de Cultura, Francesc Serra; el director de les excavacions de les Coves del Toll, Jordi Rossell; la directora-gerent del Museu de les Coves del Toll-Museu de Moià, Marta Fàbrega i l’arqueòleg territorial del Departament de Cultura a la Catalunya Central, Antoni Caballé.

La gènesi, el 2010

Les Jornades d’Arqueologia de la Catalunya Central neixen el 2010 amb la voluntat de ser una eina útil de difusió i de coneixement i de posar a l’abast de professionals, investigadors i estudiants, els resultats de totes les intervencions arqueològiques portades a terme cada dos anys. El Departament de Cultura ha organitzat un total de sis edicions de les Jornades d’Arqueologia de la Catalunya Central. Aquestes jornades han tingut un caràcter itinerant i s’han fet cada dos anys, amb excepció del 2020, quan no es van portar a terme per la pandèmia de la COVID-19 ponències, comunicacions i resums de les d’intervencions es podran trobar a EL CALAIX de Departament de Cultura ( http://calaix.gencat.cat/

1 octubre 2024 

Regió7